В єпархії презентували видання монографії за 100-літній Покровський храм м. Ужгорода (+Фото)

14-го червня, у прес-центрі Мукачівської православної єпархії, який діє при Свято-Покровському храмі м. Ужгорода, відбулася презентація монографії «Історія Свято-Покровського храму-пам’ятника міста Ужгород з 1921 по 1945 р.», автора протоієрея Віктора Палоша.
Захід відбувся з благословіння керуючого Мукачівською єпархією Високопреосвященнішого митрополита Феодора.
Традиційно перед початком презентації було звершено молебень.
Зі вступним словом до всіх присутніх звернувся митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор.
Архіпастир відзначив важливість даної праці, присвяченій 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді та 90-річчю Свято- Покровського храму-пам’ятника, в якому у свій час несли послух архієпископ Аверкій (Таушев), архімандрит Василій (Пронін), та інші видатні богослови й священнослужителі.
Після цього автор монографії протоієрей Віктор Палош, настоятель храму на честь свт. Іоанна, архієпископа Шанхайського, що в м. Ужгород, голова Місіонерського відділу єпархії, розповів про ексклюзивні факти за Покровський храм, відкриті під час підготовки видання.
Перед слухачами також виступив настоятель Ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального собору протоієрей Димитрій Сидор. Отець Димитрій розповів слухачам про священнослужителя храму протоієрея Василія Самоша, котрий багато трудів доклав для зміцнення Православної віри в місті над Ужем.
Також зі своєю доповіддю до присутніх звернувся модератор презентації, голова Інформаційного відділу Мукачівської єпархії, кандидат богословських наук протоієрей Олександр Монич.

Зі своїми онлайн-доповідями на платформі ZOOM звернулись наступні.
Кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету, директор БІНДЦ Юрій Данилець  охарактеризував значимість опублікованої праці та занурив слухачів в історичний період з 1921 по 1945 роки.
Кандидат богословських наук, доцент КДА, член Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ, науковий керівник презентованого дослідження Олег Надь  звернувся до всіх зі своїм зрізом праці. Він закцентував на багатовіковій історично-духовній школі Православної Церкви на теренах Закарпатського регіону.
Після заслухання доповідей в Прес-центрі відбулось обговорення монографії в форматі питання-відповідь.
Насамкінець митрополит Феодор висловив щиру подяку автору монографії протоієрею Віктору Палошу за титанічні труди в нарисах історії древньої святині м. Ужгород – Свято-Покровського храму, а також всім, хто в своїх доповідях долучились до цієї богоугодної справи.
Монографія побачила світ в ужгородському видавництві ТОВ «РУК-У» восени 2020 року. Праця є магістерською роботою, яка була захищена в стінах КДА 4 червня 2019 року. Науковий керівник проекту – Олег Оттович Надь, кандидат богослов’я, доцент КДА.
Видання присвячене 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді та 90-річчю Свято- Покровського храму-пам’ятника.
У монографії, яка присвячена діяльності Православної Церкви в Ужгороді в 1921– 1945 роках, автор через призму діяльності Свято-Покровського храму-пам’ятника окреслює головні етапи відродження Православ’я в місті над Ужем. Виклад основного матеріалу здійснено на основі передусім архівних матеріалів та документів (в основному Державного архіву Закарпатської області), що робить цю працю унікальною.
В праці чітко та послідовно аналізуються події, явища та процеси, пов’язані з діяльністю всесвітньовідомих подвижників благочестя, які свого часу були настоятелями храму. Між іншим, автор роботи намагається заповнити білі плями в церковній історії краю, донести до читача об’єктивну та неупереджену правду про труднощі розвитку та відродження Православ’я в Ужгороді, а також висвітлити ту роль, яку храм відіграв та й нині відграє в духовному житті Закарпаття загалом.
Окремі архівні документи та література публікуються вперше.
Видання розраховане та відповідно рекомендується широкому колу читачів – науковцям, історикам-краєзнавцям, докторантам та аспірантам, студентам духовних і гуманітарних вузів, а також дослідникам, які цікавляться автентичною церковно-історичною спадщиною Православної Церкви Закарпаття.
Фото: Іван ФЕННИЧ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.