21 вересня Церква Христова вшановує Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Шановні, читачі нашого ресурсу, пропонуємо вашій увазі святкові фотомиті престольних свят храмів Мукачівської єпархії на честь Різдва Богородиці.  

∗∗∗∗∗

В день Різдва Пресвятої Богородиці своє храмове свято відзначає православна громада м. Берегова.
З нагоди престольного свята був прочитаний Акафіст та звершена Божественна літургія, після якої відбувся традиційний Хресний хід. Богослужіння очолив благочинний Берегівського благочиння, протоієрей Омелян Войтович. На завершення Хресного ходу, настоятель храму, протоієрей Василій  Ломага привітав прихожан та гостей з цим величним і радісним святом, а також зазначив: «Різдво Пресвятої Богородиці є святом вінця багатовікової підготовки Богом людства до початку нашого спасіння. Адже Діва Марія явилася тим Святим Ківотом, Який явив нам безцінний скарб, нашого Спасителя Іісуса Христа. І не дарма, саме з цього свята, починається церковний новий рік: народилася Пречиста Діва Марія і почалась історія світу Нового Завіту».

В день Різдва Божої Матері, віряни Воловеччині Хресною ходою йшли у село Скотарське. 

Ось, як прокоментував подію, протоієрей Василій Бабець: «Хресні ходи є невід’ємною частиною життя Православної Церкви. Історія Православ’я свідчить про те, що Хресний хід став одним із головних елементів обрядового життя Церкви одразу після того, як християнство стало дозволеним у Візантійській імперії.

Хресні ходи організовувались із різних приводів. Вони проводилися для того, аби відвернути ту чи іншу епідемію, вплинути на зміну погодних умов, врятувати від стихійних лих. Найчастіше Хресні ходи проводилися заради досягнення миру, чи спокутання хріхів.

Але у сьогоднішній день, коли Церква св’яткує одне з двунадесятих свят: Різдво Божої Матері, відбулася хресна хода на престольне свято у село Скотарське. Віряни різних приходів − Воловця, Гукливого, Таламаша, та Веритичова об’єдналися заради однієї мети – прославити народження “честнійшої Херувимів, та славнійшої Серафимів”.

Найперше варто сказати, що Хресний хід – це молитовна хода. Його учасники йдуть дорогами не просто так, а в постійній молитві. А взагалі, для християнина все життя є своєрідним Хресним ходом, адже християнське життя має бути богослужінням та прагненням заслужити прощення і спасіння. Ця істина якнайкраще усвідомлюється, коли поряд, пліч о пліч, крокують брати й сестри во Христі, знайомі чи незнайомі, сумні чи усміхнені, але неодмінно сповнені єдиним прагненням — жити Богом і з Богом, служити ближнім і Церкві Христовій, сповнені бажання єдиним серцем і єдиними устами прославляти Творця.

Особисто від себе хочу подякувати усім, хто приєднався до нашої Хресної ходи із сусідніх Храмів, не дивлячись на морозний ранок. А жителів села Скотарське, та настоятеля Храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрея Георгія Криванича, привітати зі святом. Нехай духовна радість та святкова атмосфера, яка була за богослужінням окриляє вас та дає наснаги для творення добрих справ».

Різдво Пресвятої Богородиці молитовно вшанувала і релігійна громада с. Гайдош, що на Ужгородщині. Богослужіння очолив, благоичнний Ужгородського районного благочиння № 2, протоієрей Володимир Мучичка.

Престольне свято Різдва Богородиці, молитовно вшанували й в селі Верхні Ворота, що на Воловеччині. Богослужіння очолив настоятель Свято-Покровського чоловічого монастиря, що в селі Ракошино, архімандрит Митрофан (Шимон).

Престольне свято Різдва Богородиці в місті Свалява. Богослужіння очолив благочинний Свалявського благочиння, протоієрей Василій Барна.

Храмове свято відзначила і громада села Драгиня, що на Мукачівщині.

В день Різдва Пресвятої Богородиці своє храмове свято відзначила і православна громада с. Зарічево, що на Перечинщині. З нагоди свята духовенство звершило Божественну літургію, молебен до Божої Матері та традиційний Хресний хід навколо храму. Очолив богослужіння голова Єпархіального відділу справах катехизації, настоятель Свято-Успенського храму села Дубриничі, протоієрей Василій Поп. Проповідь виголосив голова Інформаційного відділу Мукачівської православної єпархії протоієрей Олександр Монич. Настоятель храму протоієрей Павло Шимон всіх привітав з цим чудовим святом і подякував за спільну молитву.

Своє престольне свято молитовно вшанувала і релігійна громада села Дубрівка, що на Іршавщині. Святкове богослужіння очолив, благочинний Іршавського благочиння, настоятель Петро-Павлівського храму села Білки, протоієрей Георгій Чулей.

Престольне свято в храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці в  м. Мукачево (вул. Тимірязєва).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.