Пасхальне послання Високопреосвященнішого Феодора митрополита Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному

монашеству і всім чадам

Української Православної Церкви

Мукачівської єпархії

2019

Христос Воскрес!

 

Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор

     Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

     Подія, що сталася в часі – змінила світ і людей. Сьогодні Воскреслий оновлює нас знову і знову і в ці світлосяйні дні в повноті розкриває перед нашим, очищеним постом і молитвою єством вічну любов Божу. Блаженний Ісихій Єрусалимський захоплено віщує: «Не знаю, як виразити красу, як описати сяйво, як розповісти про радість, що йде від Христа, як пояснити царствену велич, відкриту Воскресінням?».

      Віруюча людина глибоко усвідомлює, що Жертва Христова не зробила автоматично, відразу усіх нас жителями раю. Господь тільки дав нам можливість осягнути рай, дав нам надію, що ми вже не заручники смерті, але вільні у виборі своєї подальшої участі, вселив у нас віру на життя разом із Ним.

     Воскресіння Христове дарувало людині повну радість у Бозі. Веселитися в Бозі – означає дозволити перемозі воскреслого Господа проникнути в нас та звершити в нашому особистому житті перетворення. Мова йде не про якесь тимчасове почуття, а про дійсну участь та причастя Христового Воскресіння. Святий апостол Павло пише: «Бо якщо ми з’єднані з Ним подобою Його смерті, то будемо і подобою воскресіння» (Рим. 6, 5). Святкувати Пасху – це значить воскреснути разом із Христом, перемогти в Ньому і з Ним. Тож наша радість у Ньому та з Ним не скороминуща емоція, а постійний стан того, хто живе вірою у воскреслого Господа.

   У наш час Хрест та Воскресіння кидає виклик самоцентричності і гордому самопоклонінню людини у світському і раціоналістичному світі – людини, переконаної в домінуючій силі науки і привʼязаної до земного і тимчасового, без будь-якого прагнення вічності.

      Возлюблені! У наш відповідальний час є багато можливостей для нашого свідчення про Воскреслого. Завітайте у лікарні, в’язниці, будинки для людей похилого віку та інші місця, де потрібна наша допомога. Там є Воскреслий Христос в ці дні особливо. Пасхальні дні – це найкращий час насправді реалізувати це свідчення. Так само, як великодня свічка, яка світить згораючи і тим самим віддає саму себе, так само і ми в ці світлі дні повинні віддавати себе іншим.

       З великою надією молимося за припинення війни на Сході нашої Держави. Закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні – це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його Єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок військових дій в зоні АТО.

      Дорогі брати й сестри, ще раз і ще раз від душі вітаю усіх Вас зі святом Пасхи. Допомога і благословення воістину Воскреслого Господа нехай супроводжують кожного з нас у наших подальших трудах на славу Христової Церкви та на благо ближніх і дальніх. Амінь.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

Пасха Христова                                                                                         м. Мукачево

2019 рік

ФЕОДОР

Митрополит Мукачівський і Ужгородський

версія для ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.