“Кожна свічка, як картина художника, має свій почерк” – матушка з Воловеччини виготовляє авторські декоративні свічки

Свято Стрітення Господнього в багатьох людей асоціюється зі свічкою. Адже цього дня в храмах звершують їхнє освячення. Подібно до сяючого у темряві вогника невидиме світло Його Божественної благодаті просвітлює наші серця.

Перед святом нам по-справжньому пощастило познайомитися з талановитою матушкою Надією Конепуд з Воловеччини. За освітою вона бухгалтер, працювала у Національному заповіднику “Качанівка”, паралельно вела церковний хор у Чернігівській області, ще до переїзду з чоловіком на Закарпаття. Однак після важкої хвороби була змушена змінити сферу діяльності і знайшла справу своєї душі. Її вироби – декоративні свічки, вражають своєю красою і витонченістю в оздобленні. Вони вже прикрашають й додають особливої атмосфери не одній домівці, та вишукано доповнюють церковні Таїнства, під час вінчання, хрещення і т.п.    

– Матушка Надія, як давно у вас виникло захоплення виготовлення декоративних свічок?..

– Після дуже складної операції, яку мені зробили на хребті, я не ходила 6 місяців. Коли  лежала, то мала багато часу обдумати своє життя. Не все, що я робила раніше, тепер мені було під силу. Я молилась, Господь мені допомагав і укріпляв. Вдячна отцю Георгію (чоловік – авт.) і своїм дорогим діткам за їхню підтримку, їхні сили, які вони тоді віддали мені. Дуже хотіла чимось і їм допомогти. Перше моє захоплення було канзаші – я виготовляла шпильки та резинки для волосся. Одного разу, випадково побачила, як виготовляють різьблені свічки і мені захотілося створювати таку красу. Рік я вагалась, але все ж таки вирішила і уже два роки цим займаюсь. На перший погляд здається, що все дуже легко. Але насправді – це дуже клопітка і напружена праця.

– Якою була ваша перша свічка, чи пам’ятає як розпочинали?

– Перша свічка. Я її добре пам’ятаю. Це була велика циліндрична свічка, на якій я зробила орнамент рельєфною різьбою. Ту свічку подарувала на весілля своїм друзям. Її вага склала 1 кг. 400 гр. воску.

– Який маєте асортимент на сьогодні? Для яких свят чи подій?

– Переважно, роблю свічки під настрій, для себе. Бувають випадки, коли хочеться комусь зробити приємно, тоді роблю для людей. Відповідно до якихось свят я не заготовляю вироби. Якщо комусь сподобається свічка на фото, котрі є у мене на сторінці, то я з радістю її зроблю. Тепер завершила замовлення до Стрітення, також виготовляла до Пасхи, на весілля, день народження та хрещення.

– Звідки черпаєте ідеї на форми і вигляд свічок, які, запримітимо, надзвичайно оригінальні…

– Я вдячна свічним майстрам, котрі як і я, діляться своїми роботами. Але кожна свічка, як картина художника, має свій почерк. Це і гама кольорів, і сукупність фігурних елементів та декору. Тому двох практично однакових свічок не буває. В цьому і є їхня вишуканість.

– Основа їхня є з натурального воску? Де його замовляєте?

– Стрітенські свічки виготовляла з натурального воску, котрий отримали з власної пасіки. Венеціанські різьблені свічки виготовляю з високоочищеного харчового парафіну з додаванням натуральних ароматичних масел. Звичайно можна здешевити вартість свічки, виготовивши її з технічного парафіну, але мені, задля мого здоров’я та здоров’я інших не рекомендували виготовляти з нього. Токсичність парів погано відображається на самопочутті здорових людей, а для мене це набагато небезпечніше.

– Маєте якісь макети для особливих вигинів свічок?

– Кожен елемент свічки – це миттєва імпровізація, котру майстер проводить за допомогою ножа. Тому у справі кожного разу все народжується  заново, починаючи від прогріву заготівки і до нанесення лаку.

– У якому настрої беретеся за роботу? Чи додає вам процес створення свічок сили і задоволення у житті?

– Настрій – це, мабуть, одна з головних основ у створенні свічки. Інколи бувають такі випадки, що перестаєш бачити колір, котрий тобі потрібно, чи не можеш сконцентруватися на самій різьбі і робота іде у брак. Коли я хотіла навчитися правильно та красиво вирізати свічки, то передивлялася багато відео майстер-класів, де спеціалісти свічної справи робили свої шедеври і у кожного із них на обличчі відображувався спокій та насолода від своєї справи. Саме з цього і я починаю – з хорошого настрою.

 

Сам процес у своєму старті має виготовлення основ, котрі відливаються у спеціальні форми. Після остивання вони відправляються у новий робочий процес. Їх потрібно добре прогріти у гарячому парафіні, а потім вмокаючи у відповідні кольори набрати гаму майбутнього виробу, котрий закладений у самої в голові. Наступним кроком іде різьба. Її потрібно робити швидко, поки парафін не втратить своєї еластичності. Завершальним етапом у виготовленні є покриття свічки спеціальним лаком, який додає їй кріпкості та вишуканості.

Чи додає сил і задоволення процес? Так, звичайно. Від самого виготовлення отримую масу задоволення. Так, як завжди розумію, що роблю, у першу чергу, для себе, для своєї душі.

– Молитеся до, під час виготовлення виробів? 

– Молитва завжди присутня при роботі. Інколи бувають такі замовлення, що їх треба зробити якнайкраще і тоді без Божої допомоги нічого б не вийшло.

– Друзі, родичі просять виготовити щось для них, чи самі даруєте?

– Справді, більша частина моїх робіт розійшлася, як подарунки, у різні куточки України та за кордон, для моїх друзів та близьких.

– Яке замовлення надходило найнеординарніше?

– Важко пригадати. Вірніше сказати, що неординарних замовлень ще не було.

– Що для Вас особисто значить це захоплення? Як сприймаєте саму свічку, вона для Вас щось уособлює?

– Перш за все – це задоволення для душі. І я дякую Богу, що тепер у спромозі, хоч і не завжди, цим займатися. Уособлення різноманітні, але у більшості випадків це моє життя, стан моєї душі.

– Як батюшка, ваш чоловік, ставиться до ось такого хобі?

– Він задоволений, що у мене після складної хвороби є можливість знайти своє місце у суспільстві. Тому що, дуже важко реабілітуватися в соціумі.  Потрібно у собі знайти  багато сил, щоб не зламатися. Інколи бувають випадки, коли не маю сил підвестися, тоді важко. Важко і фізично, і психологічно. Можна сказати, що опускаються руки. Коли трохи легшає – починається все з нового листа і так до наступного разу. Це таке просте і складне моє життя.

– До чого прагнете надалі в цій справі, чи мрієте про щось більш потужне?

– Я задоволена тим, що маю. На більше у мене не вистачить сил. Я хотіла б, щоб мою справу вподобали і продовжили діти, але це вже майбутнє і як воно складеться є у волі Божій.

– Як можна зробити замовлення всім, хто зацікавиться вашими виробами?

– У соцмережі маю свою сторінку, на якій розміщені мої роботи, тому всі бажаючі можуть зробити замовлення таким чином.

–  А яка орієнтовна цінова варіація на свічки?

– Ціни на свічки різні. Від 85 грн. і вище, але у розумному діапазоні. Вони набагато нижчі ніж на “Ярмарці майстрів”.

– Матушка, щиро вам вдячна за цікаву бесіду! Хай творчість і надалі допомагає жити, сил вам для створення краси, яка радує людей!

Спілкувалася Ольга ПАЛОШ, 

ексклюзивно для m-church.org.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.