Різдвяне послання Високопреосвященнішого ФЕОДОРА, митрополита Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному монашеству

і всім чадам Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви

Христос Рождається! Славімо Його!

Всечесні отці, боголюбиве чернецтво, дорогі браття та сестри!

Сьогодні знову і знову Небо сповіщає нам благу звістку, адже Бог знову приходить на землю, щоб немічна людина була піднесена до небес. День появи Бога на землі хочеться описати видозміненими словами апостола: «Слово стає тілом і оселяється між нами, і ми славу Його бачимо – славу єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого» (Ін. 1, 14). Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов благовіствує, що любов Божа до нас відкрилась у тому, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми жили через Нього (1 Ін. 4, 9). Про подію Різдва Ангели Господні сповіщають усьому світу і в цьому благовісті діляться з нами вічною радістю: нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь (Лк. 2, 11).  

День народження в тілі Бога є великим днем. Днем, в який Бог явився людям з одного боку несподівано, з іншого очікувано. Адже, ще в раю Адаму і Єві було сповіщено, що народжений від жінки принесе покарання спокусникові змієві. Абсолютно все Священне Писання сповнене надії й радісного чекання на Небесного Посланця. Той, Хто прийде від Бога, буде «Людським Сином».

Свято Різдва змушує нас повернутися до себе, щоб побачити в собі тут на землі – Небо. Щоб це повернення, або ж навернення до себе було дієвим ми повинні сповнитися рішучості і сил задля доброї зустрічі з Богом. Появою Христа на землі реставрується втрачений через непослух зв’язок з Небом. Через народження в тілі та помираючи на хресті Господь відновлює єднання людини з Богом. Він просто так повертає нам Себе. Наше серце, тіло і душа повинні стати яслами в яких Дух Божественної любові відродив би і оновив нас.

Нашими подарунками Небу мають стати: бажання добра всім і кожному, жертовне служіння ближньому і відверте сповідування Любові на землі. До Бога, браття і сестри, необхідно завжди повертатися лицем, адже, Він приходить до нас «як свій до своїх». І у цьому немає жодної заслуги людини, тому що ініціатива любові походить від Творця: «У тому любов, що не ми полюбили Бога, а Вiн полюбив нас i послав Сина Свого на очищення від грiхів наших» (1 Ін. 4, 10).

У ці дні Господь різними способами відвідує кожного з нас. Очима сиріт дивиться на нас, прохаючи милості. У сльозах батьків, що втратили своїх дітей, та журбі вдів достукується до наших сердець, шукаючи там співчуття. У стражданнях зранених воїнів та уражених недугами ближніх наших благає про допомогу, закликаючи нас не залишатись байдужими. Не будемо забувати про це!

Ми з вами живемо в особливий час, не хочу назвати його важким, тому що для Церкви Христової в різні часи були різні випробовування та виклики. Дорога до Христа завжди терниста, хочу наголосити – завжди. Благаю всіх духовенство, чернецтво та вірян нашої єпархії вознести Всещедрому Богу сердечні молитви за мир, спокій та благополуччя Церкви Христової «Врата ада, яку ніколи не переможуть». Будьте вірні Христу та залишайтеся віданні Святій Православній церкві, тому що занадто дорогою ціною ми всиновленні Богу і Отцю.

З великою надією молимося за припинення війни на Сході нашої Держави. Закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні – це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його Єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі.

Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок військових дій в зоні АТО.

Щиро вітаю з радісним святом Різдва Христового духовенство, чернецтво та вірян Мукачівської єпархії, воїнів-захисників, волонтерів та усіх людей доброї волі. Усіх, хто своє життя присвятив служінню Богу, ближнім та народові Бажаю всім миру та єдності, злагоди та добробуту, любові та домашнього затишку.

Христос рождається!

Славімо Його!

Мукачево

Різдво Христове

2019 рік

+ФЕОДОР

Митрополит Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви

Версія для друку та ЗМІ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.