Без колекціонування й зі засторогою до оберегів-ікон: в Ужгороді бесідували про домашній іконостас

У недільний післяполудень 30-го вересня в Ужгородському благочинні відбулася позабогослужбова зустріч духовенства з мирянами. За місяць вересень це вже була третя духовно-просвітницька бесіда священиків з вірниками.

У Свято-Миколаївськомі храмі, що неподалік Аеропорту “Ужгород” (вул. Собранецька) зібралися охочі до пізнання церковних складових, які навіть в елементарній суті, ми не завжди розуміємо.

Цього разу темою зібрання стало питання: «Як повинен виглядати домашній іконостас?»

На перший погляд, подібне запитання може виникнути хіба що в неофіта, тобто людини, котра тільки-но прийшла до церкви. Однак це зовсім не так.

У своїх виступах священнослужителі розкрили тематику через призму сьогодення та різновидних новацій, до яких православному християнину варто бути осторонь.

“У сучасності виникло змішування язичницьких і православних культур щодо різного роду оберегів чи то амулетів, на які прилаштовується ікона зі зображенням Спасителя, Божої Матері чи святих – наприклад, віник, підкова. Це дуже неправильно і цього потрібно уникати, не купляючи або не приймаючи в дарунок.  Ікони мають мету нашого духовного окормлення, а  язичницькі традиції не мають нічого спільного з православним вшанування ікон. Нас спасає сила й благодать Божа, а не якісь матеріальні обереги”, – наголосив архімандрит Миколай Шестак, намісник Свято-Стрітенського чоловічого монастиря, що на Ужгородщині.   

“Багато хто має звичку назбирувати ікони, тим самим роблячи, так би мовити, колекцію з них. Уже з часом людина починає розмірковувати: що з ними робити? Думка про те, що обставившись іконами можна бути спасенним – помилкова. В першу чергу, повинна бути щира молитва, яка возноситься до Господа, Богоматері з вірою, надією й любов’ю.  Своїм прикладом життям ми навчаємо власних дітей і маємо турбуватися за правильне формування домашньої Церкви”, – зауважив протоієрей Іоанн Моланич, настоятель Свято-Преображенського храму м. Ужгорода.

Надзвичайно жваву бесіду духовних отців доповнили доречні запитання від присутніх вірян та їхні цікаві історії з життя.

Наприкінці зустрічі настоятель храму протоієрей Михаїл Шандра подякував о. Миколаю та о. Іоанну за душекорисні настанови людям і побажав мирянам поповнювати духовну скарбничку знань без гордині.

***

Наступна найближча позабогослужбова зустріч відбудеться вже за тиждень – 7 жовтня, о 17.00, в храмі Різдва Івана Хрестителя (мікрорайон Радванка/настоятель: протоієрей Петро Ярема). Тема: «Розлучення: причини і наслідки». Лектори: архімандрит Марк (Куштан), протоієрей Віталій Апшай.

 

Фото: Ольга ПАЛОШ

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.