ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнішого ФЕОДОРА архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному монашеству і всім чадам

Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви 

Христос Воскрес!

Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Воскресіння Христове – настільки важлива подія, що святий апостол Павло визначає ним істинність усього християнського вчення. «Якщо Христос не воскрес, – каже він, – то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Щоб зміцнити віру апостолів у Своє Воскресіння, Христос звертає увагу учеників на Своє тіло, яке воскресло і ожило. Апостоли не тільки бачать, але й відчувають на дотик те ж саме тіло, яке страждало на Хресті, а тепер змінене з тлінного на нетлінне. Після явлення апостолам: «Ісус став посеред учеників Своїх і сказав їм: «Мир вам!» Погляньте на руки Мої і на ноги Мої; це Я Сам. Доторкніться до Мене і роздивіться; бо дух тіла і кісток не має, як бачите у Мене» (Лк. 24: 3643).

Воскресіння Господа Іісуса – головний зміст християнського послання світові. Тільки завдяки Голгофській жертві, нерозривно з’єднаній зі славним Воскресінням, набувають сенсу й цінності всі людські стремління, спрямовані до Джерела всякого блага. Жертва Христова стала відповіддю на спроби знайти Живого Бога, що робилися людьми різних культур і традицій, бо, за словом Святого Письма, Господь «не зважає на особу, але в усякому народі той, хто боїться Його й робить по правді, угодний Йому» (Діян. 10, 34-35), і Він хоче, щоб усі спаслися і досягли пізнання істини (1 Тим. 2:4). Ці напружені зусилля втілювали в собі сподівання й надії мільйонів людей, які в різні часи марно шукали можливості подолати свій плачевний стан і набутити справжнє «життя і життя з надлишком» (Ін. 10:10).

Що сьогодні для нас, покоління третього тисячоліття, означає Воскресіння Христа? Як ми переживаємо Воскресіння Христове, як подію, яка сталася дві тисячі років тому? Якщо ми сьогодні лише у рамках релігійної традиції всіх радісно вітаємо: «Христос Воскрес!» – це вже не є для нас новина! Пасха – це свято, яке повинно до нас приходити не із-зовні, а навпаки, внутрішньо. Щоб ним, навіть на словах, поділитися із іншими, ми повинні його в собі реально відчути і пережити. Щоб по-справжньому святкувати Пасху нам потрібно стати новою людиною в Христі. Пасха – це не стан кошика, а стан нашого єства.

Воскресіння Христове дарувало нам віру, сильнішу за страждання. Воно дає нам силу перемагати їх. Нехай ніхто не подумає, що цієї радості у Воскреслому Господі достойні тільки люди святі, пустельники, подвижники. Ця радість дарована і нам, слабким і грішним дітям Отця Небесного.

Сьогодні люди світу цього постійно говорять про суспільні реформи і намагаються створити «нову людину», але ця переміна, ця реформація вже відбулася. Відбулася вона на Голгофі і в Гробі, де лежав і Воскрес Господь наш.

Возлюблені! У наш відповідальний час є багато можливостей для нашого свідчення про Воскреслого. Завітайте у лікарні, в’язниці, будинки для людей похилого віку та інші місця, де потрібна наша допомога. Там є Воскреслий Христос в ці дні особливо. Пасхальні дні – це найкращий час насправді реалізувати це свідчення. Так само, як великодня свічка, яка світить згораючи і тим самим віддає саму себе, так само і ми в ці світлі дні повинні віддавати себе іншим.

З великою надією молимося за припинення війни на Сході нашої держави. Закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні – це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його Єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим унаслідок військових дій в зоні АТО.

Дорогі брати й сестри, ще раз і ще раз від душі вітаю усіх Вас зі святом Пасхи. Допомога і благословення воістину Воскреслого Господа нехай супроводжують кожного з нас у наших подальших трудах на славу Христової Церкви та на благо ближніх і дальніх. Амінь.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 Мукачево

Пасха Христова

2018 рік 

ФЕОДОР,

архієпископ Мукачівський і Ужгородський

PDF версія послання для ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.