УКРАЇНА-СЛОВАЧЧИНА-ЧЕХІЯ. Директор та науковий співробітник БІНДЦу взяли участь у роботі Міжнародних наукових конференцій

Викладачі кафедри історії України активно провадять наукову роботу й беруть участь у міжнародних наукових конференціях, круглих столах, симпозіумах. У рамках багаторічної співпраці кафедри із Православним богословським факультетом Пряшівського університету у Словаччині 27 березня  кандидат історичних наук, доцент, директор Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) Юрій Данилець, к.і.н., доцент, науковий співробітник БІНДЦу Василь Міщанин та асистент Павло Худіш взяли участь у роботі Х Міжнародної наукової конференції «Pravoslávie a súčasnosť», яка зібрала студентів, аспірантів, докторантів та інших вчених із кількох країн Європи.

Ужгородськими дослідниками були представлені доповіді на теми: «Постать єпископа Миколая (Кутепова) у документах уповноваженого Ради у справах РПЦ у Закарпатській області (1961–1964 рр.)» (Ю. Данилець), «Доповідні записки Уповноваженого ради в справах релігійних культів Петра Лінтура про релігійну політику на Закарпатті (1945–1946 рр.)» (В. Міщанин), «Роль теми «історія Церкви» у професійній підготовці екскурсоводів» (П. Худіш).

Останнім доповідачем у рамках виступу  було презентовано кафедральний підручник з історичного екскурсознавства «Екскурсії Ужгородом», який викликав значний інтерес присутніх.

Члени кафедри історії України спільно з директором Державного архіву Закарпатської області Михайлом Місюком мали робочу зустріч із деканом Православного богословського факультету професором Яном Шафіним. Зокрема, обговорено перспективи співпраці між установами, що полягає в організаціях спільних наукових заходів, обміном досвідом та літературою.

А 28–29 березня делегати кафедри взяли участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Čtvrtstoleti spolu. Československo a Podkarpatska Rus», що була присвячена 100-річчю створенню Чехословацької Республіки. Науковий захід відбувся у Празі на базі Народного архіву. Протягом двох днів вчені з Польщі, Словаччини, України, Угорщини, Чехії обговорили широкий спектр питань, що стосувався історичного розвитку Підкарпатської Русі (Закарпаття) у складі ЧСР.

Доцент Юрій Данилець розкрив проблематику діяльності сербських єпископів на Підкарпатській Русі в 1920–1930 рр. (на матеріалах Народного архіву в Празі), доцент Василь Міщанин ознайомив присутніх зі своїми розробками теми включення Закарпаття до складу СРСР.  Асистент Павло Худіш розповів про долю євреїв Закарпаття у перші післявоєнні роки.

Крім того, ужгородськими істориками були презентовані та передані до бібліотеки Народного архіву наукові видання кафедри історії України. Серед них чотири номери кафедрального щорічника «Тисячоліття – Millennia» (редактор – завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський), монографії В.Міщанина «Радянізація Закарпаття 1944–1950 рр., Ю. Данильця «Православна церква на Закарпатті у І пол. ХХ ст.» та інші.

Також наші науковці налагодили контакти з цілим рядом науковців вищеназваних країн, відбувся обмін літературою, обговорення спільних наукових проектів.

За інформацією аспіранта кафедри історії України Євгенія Лутака

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.