РАКОШИНО. В чернечій обителі архієрей звершив літургію Передосвячених Дарів та молебний канон до великомученика Феодора Тирона

В п’ятницю першого тижня Великого посту керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив літургію Передосвячених Дарів в Ракошинському Свято-Покровському чоловічому монастирі.

Архіпастирю співслужило духовенство єпархії, настоятель обителі, священнослужителі Мукачівського районного благочиння та вказаної обителі.

Наприкінці літургії владика разом зі священнослужителями звершив молебний канон до святого великомученика Феодора Тирона та освятив коливо.

Насамкінець архіпастир звернувся до присутніх зі словами проповіді. У своєму слові архіпастир також привітав намісника монастиря, братію та прихожан зі святою Чотиридесятницею та побажав усердного молитвенного подвигу та Божого благословіння у проходженні Великого посту.

Завтра, 24 лютого в суботу першого тижня Великого посту,  Владика звершить Божественну літургію святителя Іоанна Златоустого в с. Осій, що на Іршавщині в Свято-Пантелеймонівському жіночому монастиріПочаток богослужіння: 0900.

P.S. З усією детальною інформацією щодо архієрейських богослужінь у Великому пості Ви можете ознайомитися на нашому єпархіальному сайті в рубриці «КАЛЕНДАР ВЛАДИКИ»: Архієрейські недільні Великопосні богослужіння та літургії Передосвячених Дарів (ГРАФІК).

Фото: Іван ФЕННИЧ

З історії свята: Звичай освячувати коливо у п’ятницю першого тижня Великого посту встановлений в пам’ять про чудо, яке трапилось в часи правління римського імператора Юліана відступника, який намагався відродити панування язичництва та відновити гоніння на християн. Знаючи, що християнам заборонено вкушати ідоложертвенну іжу, імператор вирішив образити вірних. Він наказав градоначальнику Константинополя окропити продукти, що продавались на ринках кров’ю язичницьких жертв. При чому зробити це імператор-відступник звелів якраз першого тижня Великого посту. Історія оповідає, святий великомученик Феодор Тирон з’явився уві сні Константинопільскому архієпископу Євдоксію і сказав, щоб християни в ці дні нічого не купували на ринках, а вживали особливу страву із зерна – коливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.