Відійшов у вічність протоієрей Іван Дупин (01.03.1953-†14.02.2018) (НЕКРОЛОГ) (ОНОВЛЕНО)

Ранком 14 лютого 2018 року на 65 році життя відійшов до Господа настоятель Свято-Успенського храму с. Ставне, що на Великоберезнянщині, протоієрей Іван Дупин.

Протоієрей Іван Дупин

(01.03.1953-†14.02.2018)

(НЕКРОЛОГ)

Ранком 14 лютого 2018 року на 65 році життя відійшов до Господа настоятель Свято-Успенського храму с. Ставне, що на Великоберезнянщині, протоієрей Іван Дупин. Відспівування клірика єпархії відбулося 16 лютого в Свято-Успенському храмі села Ставне. Похований добрий пастир біля вказаного храму.

Протоієрей Іван Миколайович Дупин народився 1 березня 1953 року в с. Буковець Воловецького району Закарпатської області в сім’ї простих робітників. З самого дитинства юнак щонеділі відвідував храм в якому співав та читав на кліросі, був помічником псаломщика.

Батько – Дупин Миколай Іванович (1912 р.н.), мати – Дупин Марія Михайлівна (1921 р.н.). В покійного був рідний брат Дупин Михайло Миколайович.

З 1960 по 1968 роки навчався в Буковецькій восьмирічній школі.

В 1969-1971 рр. працював в Свалявському ДЕУ-863 простим робочим.

В 1971-1973 рр. – служба в лавах Радянської армії.

В 1973 році працював на Жденіївському заводі ПО «Електрон» слюсарем-збиральником.

З 1973 по 1976 рр. навчався у вечірній школі в селі Буковець.

В 1981 році одружився з Цап Агафією Василівною. Таїнство вінчання було звершено 18 липня 1981 року священиком Іваном Шутко в Свято-Введенському храмі с. Підполоззя, що на Воловеччині.

В 1983-1986 рр. навчався в Одеській духовній семінарії.

В рекомендації на абітурієнта ОДС та майбутнього священика, настоятель місцевого храму отець Іван Шутко писав: «Посещает храм Божий, принимает участие в церковном чтении и пении. Заслужил уважение среди верующих. Безукоризненное христианское поведение, любовь к храму и православному богослужению являются основными качествами, которые являются для нашего назидания».

13 грудня 1985 року в день молитовної пам’яті апостола Андрія за Божественною літургією в Успенському храмі Одеського монастиря на прохання митрополита Одеського та Херсонського Сергія (Петрова), архієпископ Саратовський і Волгоградський Пімен висвятив отця Івана в сан диякона. Про це йдеться в посвідченні № 1482 від 25 грудня 1985 року за підписом митрополита Сергія.

Перед хіротонією інспектор ОДС, архімандрит Палладій про ставленика писав: «За время обучения в Семинарии зарекомендовал себя с хорошей стороны. В учебе успеваемость хорошая. По характеру скромный, послушный, спокойный. Со старшими вежлив и почтителен. С товарищами дружный. Имеет хорошую церковную настроенность. Долг имеем доложить Вашему Высокопреосвященству, что как видно из представленных о Дупине Иване Николаевиче сведений, так и по мнению Правления Семинарии, Дупин Иван достоин просимого им рукоположения».

23 лютого 1986 року за Божественною літургією в Свято-Успенському кафедральному соборі м. Мукачево, преосвященнішим Дамаскіним (Бодрый), єпископом Мукачівським і Ужгородським висвячений в сан священика. Відповідне посвідчення (№ 139) було видане канцелярією Єпархіального управління 24 лютого 1986 року. Сповідь та відповідні екзамени перед висвяченням в майбутнього пастиря приймали відомі духівники: архімандрит Василій (Пронін) (†05.01.1997) та архімандрит Єфрем (Молнар) (†06.06.1996).

25 травня 1986 року випускник ОДС за Божественною літургією в Успенському храмі Одеського чоловічого монастиря митрополитом Сергієм був нагороджений «набедреником». Про це йдеться в нагородному посвідченні № 688 від 30 травня 1986 року, підписаному владикою Сергієм.

24 липня 1988 року за Божественною літургією в Свято-Троїцькому храмі смт. В. Березний керуючим єпархією архієреєм «за благоговійне служіння» отець Іван був нагороджений «скуфією» (нагородне посвідчення № 764 від 29.07.1998).

З благословення преосвященнішого Євфімія (Шутак), єпископа Мукачівського і Ужгородського, відповідно до наказу за № 886 від 1 вересня 1986 року священик Іван Дупин був направлений на приходське служіння в Свято-Успенський храм села Ставне, Свято-Василівський храм села Загорб, Свято-Миколаївський храм в с. Стара Стужиця, Свято-Михайлівський храм в с. Нова Стужиця та Свято-Іллінський храм села Лубня, що на Великоберезнянщині.

Відповідно до благословення керуючого єпархією з 4 квітня 1987 року (посвідчення № 533) отець Іван крім попередньо згаданих храмів був направлений на додаткове пастирське служіння в село Жорнава, Великоберезнянського району.

З благословення преосвященнішого Євфімія (Шутак), єпископа Мукачівського і Ужгородського, відповідно до наказу за № 284 від 3 квітня 1990 року священик Іван Дупин був направлений на приходське служіння в Свято-Успенський храм села Ставне, Свято-Іллінський храм села Лубня, Свято-Василівський храм села Загорб, Свято-Предтеченський храм села Сухий Великоберезнянського району, Закарпатської області.

Відповідно до резолюції Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України згідно подання керуючого Мукачівською єпархією (посвідчення № 1080 від 14 вересня 1993 року) в Свято-Іллінському храмі с. Лубня, настоятель Світо-Успенського храму с. Ставне, отець Іван Дупин був возведений в сан «протоієрея».

«За усердне служіння» Святій Православній Церкві згідно клопотання владики Євфімія з резолюції Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України за Божественною літургією в Свято-Успенському храмі села Ставне 5 червня 1994 року керуючим архієреєм отець Іван був нагороджений «палицею». Про це повідомляє нагородне посвідчення за № 1238 від 15 липня 1994 року.

Відповідно до нагородного посвідчення (№ 224) від 11 серпня 2003 року «за усердне служіння» Церкві за подання керуючого єпархією, преосвященнішого Агапіта (Бевцик), єпископа Мукачівського і Ужгородського, протоієрей Іван Дупин за Божественною літургією в Свято-Покровському чоловічому монастирі в день відкриття обителі 10 серпня був нагороджений «мітрою».

∗СТАВНЕ. Архієрейське богослужіння в Успенському храмі села

Підготував:

протоієрей Олександр Монич, 

голова Інформаційного відділу,

вчений секретар Богословсько-історичного

науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)

Джерела:

∗Особова справа протоієрея Івана Дупина // Архів Мукачівської Православної єпархії.

∗ДАЗО. − Ф. Р-1490. Уповноважений Ради в справах релігійних культів при Раді Міністрів СРСР по Закарпатській області. − Справа. 140. Анкети священнослужителів на букви: Г, Д, Ж, З, І, складені в 1978-1989 рр. – Том. 2. – На 96 арк. − Арк. 58а-60.

•••••

Від себе особисто та Мукачівського Єпархіального управління висловлюю молитовні співчуття рідним і близьким померлого, які втратили свого молитвенника і молюся за упокій душі спочилого отця Івана. Ми глибоко сумуємо з приводу смерті достойного священнослужителя Мукачівської єпархії. Нехай Господь, упокоїть його душу в своєму Царстві.

Закликаю всіх священнослужителів Мукачівської Православної єпархії Української Православної Церкви до посиленої молитви за новопредставленого.

Вічна йому пам’ять!

+ФЕОДОР,

архієпископ Мукачівський і Ужгородський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.