УжНУ. Єпархія взяла участь в публічному звіті здобутків кафедри історії України УжНУ

20 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка науковці кафедри історії України Ужгородського університету в невимушеній атмосфері публічно презентували свої творчі здобутки за п’ять років, про це повідомляє http://mediacenter.uzhnu.edu.ua. Зокрема, на стенді було представлено наукові, навчально-методичні напрацювання та навіть художні – збірка поезії Романа Офіцинського, поезія та проза Сергія Федаки.

Модерував незвичну для університету акцію завідувач кафедри історії України, професор Роман Офіцинський, який зробив короткий екскурс в історію розвитку кафедри від часу її створення 1976 року. Нині підрозділ є вдвічі потужнішим, ніж на початку заснування, адже має 4 професорів, 14 кандидатів наук, 5 докторантів, 2 лаборантів. Серед плюсів кафедри Роман Офіцинський назвав знання викладачами іноземної мови, стажування в закордонних вишах, можливість читання лекцій англійською, створення напряму американістика тощо. «Ми готуємо спеціалістів для світового ринку», – наголосив завідувач кафедри.

На запрошення організаторів з благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського зібрання відвідав і вчений секретар Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), магістрант факультету Міжнародних відносин та історії УжНУ, голова Інформаційного відділу єпархії, протоієрей Олександр Монич. У вітальних словах науковому бомонду священик передав присутнім вітання та благословення владики Феодора та відмітив важливість співіснування науки і віри. На науковому стенді також були представлені друковані, спільні проекти УжНУ та Мукачівської православної єпархії. Зокрема, «Наукові записки» Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), трилогія праць отця Василія (Проніна), монографії директора БІНДц, Ю. Данильця, тощо.

Про проекти детальніше читайте:

Побачили світ «НАУКОВІ ЗАПИСКИ» БІНДЦ №3
Побачив світ четвертий випуск «НАУКОВИХ ЗАПИСОК» БІНДЦу

Історики видають збірники «Тисячоліття – Millennia», «Етніка Карпат», а щойно виданий навчальний посібник «Екскурсії Ужгородом» вже здобув відзнаку конкурсу «Книга на Миколая». Відновили виїзні етнографічні практики, були експедиції на Ужгородщину, Гуцульщину тощо.

На кафедрі переконані, що студенти не зобов’язані перед викладачами, тому часом викладачі влаштовують концерти для студентів, що є культурним шоком для останніх, виїзні засідання кафедри на природі. Завідувач спонукає всіх налаштовуватися на хвилю людяності, закликає бути мобільними, виявляти активну громадську позицію.

Під час акції виступила більшість науковців, кращих істориків краю й багатогранних особистостей кафедри – професори Сергій Федака, Неля Жулканич, Лариса Капітан; організатор фестивалю середньовічної культури «Срібний Татош» Юрій Славік, етнограф Павло Леньо, дослідники історії різних церковних конфесій протоієрей Олександр Монич, Юрій Данилець, перспективний науковець із Луганського національного університету Наталія Радченко, фахівці з історичної гунгаристики та інші.

Патріарх кафедри, доктор історичних наук і письменник Сергій Федака переконаний, що нині кафедра переживає не найгірший період. «Абітурієнтів меншає, є проблеми із фінансовим забезпеченням науки, тому не все ідеально. Проте на кафедрі панує добра творча атмосфера, налаштованість на публічні заходи, відкритість. Тож є підстави для стриманого оптимізму», – прокоментував автор навчального посібника «Історія України з найдавніших часів до 1648 року».

Підтримати колег прийшли також археолог Ігор Прохненко, історіограф Сергій Ганус, видавець Віктор Браславець.

Історики обрали приміщення обласної бібліотеки не випадково. Адже багато хто з викладачів десятиліттями є читачем і партнером книгозбірні, а студенти відділення американістики навіть проводять заняття у центрі «Вікно в Америку». Під час заходу директор бібліотеки Олена Канюка також запросила гостей користуватися новими послугами.

Під час вечора викладачі висловлювали свої думки й сподівання, а також обмінювалися новорічно-різдвяними привітаннями. Обіцяють, що такі публічні звіти стануть регулярними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.