ІРШАВА. Престольне свято Кушницького Свято-Введенського жіночого монастиря

4 грудня, в день Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Свято-Введенському жіночому монастирі с. Кушниця, що на Іршавщині.

Його Високопреосвященству святкового дня співслужило духовенство монастиря та Іршавського благочиння.

За богослужінням незмінно усердно звучала молитва за мир в Україні.

Після завершення літургії архієрей разом з духовенством звершив молебень до Богородиці.

В кінці богослужіння владика звернувся до вірників зі словом настанови, привітав настоятельку, ігуменю Сусану (Грига), сестер обителі, парафіян та гостей монастиря зі святом та побажав покрову та заступництва Пречистої.

Насамкінець владика закликав на всіх присутніх Боже благословення.

 Фото: Іван ФЕННИЧ

З історії обителі: Заснування Свято-Введенського жіночого монастиря в с. Кушниця Іршавського району, відноситься до листопада 1998 року. Саме тоді завдяки старанням та трудам монахині, а згодом (2005 р.) ігумені та настоятельки Сусанни (Грига) було розпочато монаше життя в обителі.
Ігуменія Сусанна (в миру Грига Меланія Василівна) народилася 6 січня 1938 року. У 1951 році Меланія поступає в жіночий монастир Різдва Божої Матері що в с. Липча Хустського району.
У 1961 році Меланія прийняла монаший постриг в рясу з іменем Ксенія. В зв’язку із закриттям монастиря інокиня Ксенія в 1971 році поступає у Свято-Миколаївський жіночий монастир в м. Мукачево. Цього ж року інокиню переводять на послух до Свято-Данилівського монастиря в м. Москві в приміщенні Московської Патріархії.
У 1975 році інокиня Ксенія повертається в Мукачівський монастир і цього ж року приймає постриг в мантію з іменем Сусанна. у 1991 році монахиня Сусанна повертається у заново відкритий монастир в с. Липча.

У 1998 році монахиня Сусанна розпочинає роботу по відкритті Свято-Введенського жіночого монастиря в с. Кушниця Іршавського району.

4 грудня 2005 року монахиню Сусанну єпископом Мукачівським і Ужгородським Агапітом (Бевциком) було возведено у сан ігуменії.
Відкриття монастиря та перше архієрейське Богослужіння було здійснено з благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Євфімія (Шутака) 4 грудня 2000 року.

Офіційне відкриття обителі відбулося у 2002 році. Згідно постанови Священного Синоду Української Православної Церкви від 23 квітня 2002 року було вирішено відкрити Свято-Введенський жіночий монастир в с. Кушниця Іршавського району Закарпатської області.

В монастирі на даний час проживає 5 сестер.

Пастирське служіння в обителі проходять: архімандрит Інокентій (Софілканич) та протоієрей Іоанн Бляшинець.

В монастирі діють два храми: Свято-Введенський храм та домовий храм на честь святих Жінок Мироносиць.
Святині монастиря:

1. Ікона Божої Матері “Живоносне Джерело”.

2. Ікона Божої Матері “Семистрільна”.

Богослужіння в монастирі проходить щоденно (вказано Київський час):
1. Вечірня з Повечір’ям починаються о 17:00.
2. Полунощниця і утреня розпочинаються вранці о 3:00.
3) Божественна Літургія розпочинається вранці о 5:00, а в святкові дні о 10:00.
В літній період богослужіння розпочинаються на годину пізніше.

Адреса монастиря: Україна, 90151, Закарпатська обл., Іршавський район, с. Кушниця.Настоятельниця: ігуменя Сусанна (Грига).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.