Архіпастирське слово на початок Різдвяного посту (+ВІДЕО)

“Постячись, людина набуває у своїй душі щось трепетне – те, що готує до зустрічі Народження Христа Спасителя. Ми маємо приготувати душу до цього і покаянням, тобто переміною свого гріховного єства. Постараймося прийти до Різдва зі своїм маленьким подвигом посту! Обіймімо всіх своєю любов’ю, робімо справи милосердя, віддаючи частинку серця Всемогутньому Богу”. Архієпископ Феодор, Мукачівський і Ужгородський

Від  28 листопада розпочинається Різдвяний піст, або ж Пилипівка. Піст триватиме до 6 січня включно – тобто 40 днів. Різдвяний піст завжди розпочинається 28 листопада, після дня пам’яті апостола від 12-ти − Филипа. А тому в народі так і зветься – Пилипівкою.

З нагоди початку передріздвяного постування до боголюбивої пастви звернувся керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CzjrWRLo6Jo&w=560&h=315]

З історії: Перші згадки про Різдвяний піст зустрічаємо у IV столітті. Проте тоді він був набагато коротший – тривав лише тиждень перед Різдвом. Саме таким він залишився у Дохалкідонських Церков, зокрема – у Вірменській Апостольській Церкві.

Тим часом у Візантії, в 1166 році, за часів імператора Мануїла та Константинопольського патріарха Луки Хрисоверга відбулося «переформатування» Пилипівки на багатоденний – точніше – на 40-денний піст.

Вслід за греками вже невдовзі почали багатоденне Різдвяне постування і наші благочестиві предки, впроваджуючи цю традицію насамперед у монастирях Київської Русі, звідки вона розповсюдилася і на мирян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.