«ТОП-12 справ до Різдва»

Ось вже на порозі і Різдвяний піст. Здавалося б, тільки недавно ми колядували, аж тут вже нові коляди грядуть 🙂 Ну, а перед радісними різдвяно-новорічними святами годиться підготуватися. Щонайголовніше – внутрішньо.

Кажуть те, що написано – куди краще вимальовується і закарбовується в нашій голові. Особливо, якщо доводиться попрацювати над самими собою. Тому ми вирішили і спробували виокремити ТОП-12 справ (на зразок 12-ти страв до Святвечора :-)), які вкрай важливо здійснити або хоча б дати початки для особистісних змін, під час Різдвяного посту.

Звісно, кожний особисто знає на що слід звернути увагу у «своєму» пості – чи на утримання довгого язика, чи на заздрісливе око, а чи на поборення егоцентризму. В наступних же тезах ми намагалися сконцентрувати те, що прибавить нам любові. Бо ж піст є певним засобом до головнішого – спасіння душі через набуття, хоч відблиску божественної любові.

При цьому також не забуваймо, що власний план чи то пак стратегія, навіть у благих цілях можуть дати крах, якщо занадто понадіємось на свої сили. Тому покладаючись на Божу допомогу, спробуймо стати ближчими до Господа і підготувати Новонародженому Богомладенцю найдорожчий подарунок – своє серце, очищене і сповнене любові.

  1. Знайдіть час на уважну молитву. Візьміть за правило не пропускати та не скорочувати ранкові і вечірні молитви. Відтак потроху моліться те, що до душі – короткі молитви, канони, акафісти. Читайте щодня хоча б невеликі уривки з Євангелія та Псалтирі. А, основне, згадуйте про присутність Божу якомога частіше.
  2. Підготуйтеся до сповіді та Причастя. Подумайте й дайте оцінку своїм вчинкам. Знайдіть те, що завдає шкоди вашій душі. За благословенням архієрея, в піст до даних Таїнств можна приступати чим частіше – за бажання, й щотижнево. Однак вирішуйте ці моменти, орієнтуючись на власний душевний стан і думку духівника.
  3. Пробачте свого неприятеля. Будь-які намагання вдосконалюватись у духовному плані, не дадуть вам плодів, якщо в серці носитимете камінь на ближнього. Навіть, якщо явна провина саме іншого. Знайдіть можливість поговорити й висловитися з такою людиною, пробачте і не тримайте злоби.
  4. Відмовтеся від інтернету на кілька днів. «Просиджування» в мережі відбирає від нас купу часу, який можна застосувати на добрі справи чи банальне приділення уваги домашнім членам сім’ї. Загалом за кілька днів «мережевого посту» відчуєте надзвичайний приплив сил і енергії. Не вірите? Проекспериментуйте! А якщо ваша робота не пов’язана напряму з інтернетом – радійте, бо ж виконати цей пункт буде куди легше.
  5. Доробіть справи, які відкладаєте вже півроку. Так-так, подібні речі свідчать про вашу відповідальність як християнина. До речі, чимало вірників свідчать, що як розпочинається піст, все йде наче по маслу – молитва і піст очищують думки, посилюють мислення, відтак все сприяє до позбуття від різноманітних «боржків».
  6. Відвідайте соціальні заклади на зразок будинку людей старшого віку, дитячих інтернатів чи лікарні. Принесіть особам з важкою життєвою ситуацією якийсь гостинець, потрібні речі чи тепло свого серця із розмовою тет-а-тет.
  7. Накорміть бездомного. Не бійтеся, хто як на вас дивитиметься. Відділіть частинку зі своїх харчів бідним людям – їх є багато як при храмах, так і загалом по місту. Зробіть це не для «галочки», а з усвідомленням, як обездолений цього потребує.
  8. Влаштуйте ревізію одягу та взуття. Подаруйте комусь те, що не носите.
  9. Утаємничте зроблене добродіяння. Грудень – той місяць, коли всі говорять про благочинність й милосердя. Однак, на жаль, в сучасності це виявляється доволі не в тому виді, в якому мало б бути. Фотозвіти, бесіди один з одним та й самозахоплення від того «який (а) я добрий (а) – звичні речі, що анульовують наші почини в добродійності. Пам’ятайте, Богу приємні та нам йдуть на користь ті добрі справи, що зроблені й залишаються таємними суцільно.
  10. Відпустіть те, що вас тривожить внутрішньо. Позбувайтеся в пості всього зайвого, в тому числі думок і переживань, що вас пригнічують. Не зациклюйтесь на негативі, пропускайте повз себе.
  11. Не залишайте передсвяткові клопоти на канун празника. Господині звикли, що «кульмінація» Різдва Христового припадає на 6 січня – день Навечір’я, коли в храмах богослужбово відбувається головна підготовка до Народження Богомладенця. Зробіть заготовки до столу на день раніше, не позбавляйте себе духовного налаштування, що дасть по-справжньому пережити Різдво.
  12. Подякуйте Богу. Щирим серцем віддайте подяку Новонародженому Спасителю за ще один прожитий рік, за пройдений піст і Його безмежну Любов, що пронизує кожну хвилину вашого життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.