МУКАЧЕВО. Архіпастирський візит до храму на честь св. вмц. Параскеви села Лалово

10 листопада, в п’ятницю 23-го тижня після П’ятидесятниці, в день молитовної пам’яті великомучениці Параскеви, нареченної П’ятница (III), керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в храмі на честь святої великомучениці Параскеви в с. Лалово, що на Мукачівщині.

Архіпастиря зустрічали діточки з квітами, прихожани разом з настоятелем протоієреєм Іоанном Зеленяк.

Під час богослужіння його Високопреосвященству співслужило духовенство єпархії, зокрема й Мукачівського благочиння.

За  літургією архієрей з духовенством єпархії та народом молились за мир на рідній Українській землі.

Наприкінці був звершений молебень до святої великомучениці Параскеви.

Насамкінець  архієрей звернувся до присутніх з вітальним словом та призвав на всіх Боже благословення.

Фото: Віталій МУХА

 

Свята великомучениця Параскева, йменуєма П’ятниця народилася у християнській родині. Жила в III ст. в місті Іконія у Малій Азії. Її побожні батьки щиро молилися до Бога і кожної п’ятниці роздумували над муками Іісуса Христа. Коли Бог дав їм донечку, вони назвали її Параскева, тобто П’ятниця. Після смерті батьків Параскева вела тихе християнське життя, повне чеснот, і з любов’ю опікувалась убогими. Добрий приклад її богоугодного життя навернув численних поган до Христової віри. Розлючені жерці запроторили Параскеву до в’язниці.

Коли в час Діоклетіанового переслідування християн до Іконії прибув новий імператорський намісник з наказом судити й мучити християн, до нього привели Параскеву, яка сміливо визнала свою віру в Христа. За це намісник наказав її жорстоко мучити. Під час тортур Параскева віддала Богові свою чисту і невинну душу. Свята Параскева П’ятниця завжди мала у православного народу особливу любов і шанування. На іконах зазвичай зображали мученицю суворою подвижницею, високого росту, з сяючим вінком на голові.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.