РАКОШИНО. Всенічне бдіння напередодні престольного свята Покровського монастиря

13 жовтня, в переддень свята Покрови Пресвятої Богородиці керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив Всенічне бдіння в Свято-Покровському чоловічому монастирі, що в с. Ракошино на Мукачівщині.

Архієрей у співслужінні понад 20-ти священнослужителів єпархії звершив в монастирському храмі вечірню з освяченням хлібів та святкове Утреннє богослужіння з помазанням присутніх святим єлеєм.

Після богослужіння владика привітав настоятеля обителі, архімандрита Митрофана (Шимон) з престольним святом та побажав святій обителі розквіту і ствердження в несінні місії проповіді святого Євангелія.

Окрім того, архіпастир привітав усіх присутніх з великим святом на честь Пресвятої Богородиці:

“Нинішнє вечірнє богослужіння звершилось благостно, тихо, мирно і благодатно. Ми сьогодні величаємо і прославляємо Покров Божої Матері, який простирається Царицею Неба і землі над кожною людиною без винятку. Будь-яка мати не може не послухати своєї дитини і не зробити їй добра, незважаючи на те, що діти деколи бувають непослушні, несмиренні і впадають у ті чи інші провини. Які б ми не були грішні та яких би не мали пороків у своєму серці, своїх ділах і думках, ніколи не залишить нас Та, Яку ми величаємо Чеснійшою і Славнійшою від Небесних Сил”, – наголосив владика.

Фото: Іван ФЕННИЧ

Рубрика «З історії обителі» подається за книгою

Юрий Данилец, иеромонах Пимен (Мацола). Православные монастыри Закарпатья. Путеводитель. 

Издание 2-е, исправленное и дополненное. Издательский отдел УПЦ. Киев, 2012. − С. 59-63. 

Початок: заснований монастир в 2001 році.
Настоятель: архімандрит Митрофан (Шимон).
Братія: В монастирі несуть послух 18 насельників.
Адреса: 89620, Україна, Закарпатська область, Мукачівський район, с. Ракошино, вул. Леніна, 58. Тел .: (03131) 7-43-53.
Схема проїзду: Монастир знаходиться в 10 км від райцентру. Доїхати можна автобусом “Мукачево-Ужгород”.
Медіа ресурси: https://pokrov-monastyr.nethouse.ru
Храми: В честь Покрвои Пресвятої Богородиці.
Свята: Покров Пресвятої Богородиці (1/14 жовтня), великомученика і цілителя Пантелеймона (27 липня/9 серпня), ікони Божої Матері “Іверська”.
Святині монастиря:

Список ікони Божої Матері “Іверська”. Ікона подарована Єрусалимським патріархом Іоанікієм патріарху Олексію I, який передав ікону насельниці Миколаївського Мукачівського монастиря схімонахині Макрині (Мацко). У 1994 р. черниця подарувала її архімандриту Митрофану (Шимон).
Ікона святого великомученика і цілителя Пантелеймона з часткою його мощей (XIX ст.). Написана і привезена з Пантелеймонівського чоловічого монастиря на Афоні (Греція). Подарована епископу Мукачівському і Ужгородському Агапіту ​​(Бевцик), який в 2005 році передав святиню братії монастиря.
Ікона Божої Матері “Знамення”, написанна протоієреєм Всеволодом Коломацьким в 1920-х рр.
Ікона “Іісус Христос − Сонце Правди”, привезена з Одеси. У 1998 р. подарована настоятелю монастиря. Крім того, в монастирі є часточки мощей різних святих.

Історія: 

Чоловічий монастир в с. Ракошино Мукачевского району заснований в 2001 році. Спочатку в Ракошині було створено Єпархіальне подвір’я, а вже через рік зареєстрований статут монастиря. Офіційно, згідно рапорту Преосвященного Агапіта, єпископа Мукачівського і Ужгородського, відповідно до Журналу № 14 засідання Священного Синоду Української Православної Церкви монастир був відкритий 23.04.2002 року.

Головний храм монастиря був побудований в 1920-х рр. протоієреєм Всеволодом Коломацьким. В радянські часи, а саме в 1977-78 роках влада храм закрила, логічно, що богослужіння в храмі припинилися, а натомість тут діяв музей атеїзму. У 1990-х рр. будова сильно постаріла. Друге життя храму подарував архімандрит Митрофан (Шимон), який був призначений призначений настоятеля новоствореного монастиря. У 2002 році в день свята Покрови Пресвятої Богородиці Преосвященнійший Агапіт, єпископ Мукачівський і Ужгородський, освятив пам’ятну дошку на честь 8о-річчя заснування храму. В цей же день було встановлено мармуровий хрест, споруджений на пожертвування меценатів.

Спочатку монахи жили в «фінському» будиночку, який їм подарували сестри Приборжавського монастиря. Зусиллями благодійників, жітелей навколишніх сіл вдалося реставрувати храм на честь Покрова Божої Матері, побудувати два братських корпуси та дзвіницю. Ченці мають непогане господарство, розводять овець, птицю.

Розклад богослужінь:

Будні дні: 0600 – Літургія, 1800 – Вечірня з ранковим богослужінням; Недільні та святкові дні: 0700 – Утреня, 10оо – Літургія, 1800 – Вечірня з ранковим богослужінням.

Пропонуємо вам передивитися всілякі цікавинки про обитель:

«Made in Закарпаття» : Монастирський сир від Ракошинської обителі (ВІДЕО)
Чотири монастирі Мукачівщини – духовна спадщина
Описание Свято-Покровского мужского монастыря в с. Ракошино