ПЕРЕЧИН. На Полонині “Руна” на місці вандально зрубленого, встановлено новий Поклонний Хрест

2 жовтня в понеділок 18-го тижня після П’ятидесятниці в дні попразднства Воздвиження Хреста Господнього на Полонині “Руна” на місці вандально зрубленого, встановлено новий Поклонний Хрест.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського, завдяки старанням небуйдижих вірян та жителів Перечинщини святиню було заново відновлено та в день її встановлення відслужено біля неї чин подячного молебню.

Очолив молебень намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, голова Паломницького відділу єпархії, архімандрит Марк (Куштан). Участь в молитві також взяли голови Єпархіальних відділів Інноваційних проектів (протоієрей Василій Керецман) та Інформаційного відділу (протоієрей Олександр Монич).

Восьми метровий Хрест зроблений із заліза та встановлений на висоті 1486 метрів. В скорому часі планується звершення повного чину осячення святині.

P.S. Як ми вже раніше повідомляли не так давно, а саме 17 серпня 2017 року було вчинено жорстокий акт вандалізму та святотатства над християнською святинею – Поклонним хрестом, який знаходився на Полонині “Руна”, що на Перечинщині. Невідомі особи жорстоко зрубали святиню, порубавши її на шматки та піддавши спаленню. Детальніше дивіться тут. Згодом, на початку вересня, як повідомляли у відділі комунікації поліції Закарпатської області, поліцією було встановлено осіб ймовірних вандалів, які зрубали та спалили Хрест. Детальніше дивіться тут.

Мукачівська православна єпархія висловила обурення даним фактом акту вандалізму та засудила дії наруги над загальнохристиянською святинею, оскільки доступ до молитовного вшанування Хреста був відкритий для всіх.

Щороку, напередодні загальнодержавного свята Дня Незалежності України, біля вказаного Поклонного хреста звершувався святковий молебень за мир в Українській державі.

Учасниками моління були сотні осіб, серед яких і люди з обмеженими можливостями, молодь, вірники й духовенство.

З історії встановлення: 8-метровий поклонний Хрест на Полонині Руній був встановлений 4 роки тому, 15 серпня 2013 року, на висоті 1486 метрів, в рамках святкування 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі.

21 серпня того ж року, Хрест був освячений керуючим Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішим Феодором, архієпископом Мукачівським і Ужгородським – під час сходження учасників Міжнародного інтегрованого фізкультурно-мистецького фестивалю «Зірки досяжні» на гору Полонину Руна. У рамках заходу понад 100 осіб з обмеженими фізичними можливостями з різних країн піднімалися на полонину Руну за підтримки Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея інвалідів України» та громадської організації «Інва-тур «Відродження» і за участі Мукачівської Православної єпархії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.