УЖГОРОД. У кафедральному соборі молитовно вшанували день церковного новоліття

У четвер, 14 вересня, з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі м. Ужгорода відбулося святкове богослужіння з нагоди дня церковного новоліття та престольного свята в честь копії афонської чудотворної ікони Божої Матері «Геронтісса» (що в перекладі означає «Стариця» або ж «Настоятельниця»), яка знаходиться в нижньому храмі собору.

Напередодні ж, у середу ввечері, відбулося Вечірнє богослужіння з читанням акафісту, яке звершило соборне духовенство, а у самий день свята, після Божественної літургії перед іконою був відслужений святковий молебень, опісля якого вірники змогли прикластися до святині.

«У день нового богослужбового року ми призиваємо на допомогу Божу Матір в Її образі «Геронтісса». Ми як старанні учні приходимо до Неї і просимо Її заступництва та наставництва для того, щоб у цьому світі бути духовно вільними, не піддаватися і не приймати правдоподібних лжеістин і зберігати вірність канонічній Православній Церкві»,  – зазначив у своєму слові настоятель кафедрального собору протоієрей Димитрій Сидор.

Нагадаємо, ікона Божої Матері «Геронтісса» є спеціально написаною і привезеною зі Святої Гори Афону (Греція) сім років тому, у 2010 році. За цей період, ікона стала шанованою святинею собору і на сьогодні з церковного благословення має книгу записів чудесних зцілень від ікони.

Саме такої ікони, великих розмірів, написаної на прохання людей, в Україні немає ніде, хоча в Одесі є привезена з Афону, але вона значно менших розмірів. Дуже багато людей звертаються до Божої Матері не тільки у скрутні часи, а й із подякою за виконані прохання, про що свідчать численні дари, які прикрашають ікону.

Кожної середи після ранкового богослужіння у кафедральному соборі звершується молебень перед іконою «Геронтісса», а після вечірні – акафіст до Божої Матері.

Віруючі люди з великою любов’ю приходять до ікони, моляться перед цим образом Божої Матері та отримують духовну втіху і виконання своїх прохань. Більше історії тут .

Фото: Ольга ПАЛОШ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.