28 серпня, в день Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці, свій 35-й день появи на світ святкує архімандрит Марк (Куштан), намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, голова Паломницького відділу Мукачівської Православної єпархії.

Ваше Високопреподобіє, дорогий отець Марк!

Дозвольте у день Вашого народження від себе особисто та від духовенства нашої древньої Мукачівської єпархії принести Вам найщиріші вітання з нагоди дня народження!

Кожне без винятку життя − це дар! Дар Неба і батьків! З’явившись в часі ми крокуємо щодня тільки вперед. Кожен з нас в силу призначення і веління Творця крокує з місією відлуння Неба на Землі. Це − непросто…

Вам, Богом, обране служіння Йому ж! Він сам вибрав Вас для цього! Ви ще дуже молодий по роках священослужитель. Молодий по роках, проте по свідомості і мудрості в прийнятті рішень вже заслуговуєте на пошану.

Стояти на шляху служіння Церкви в послуху намісника центрального монастиря Ужгорода без сумніву − важко. В призмі такого служіння Ваша особистість в якійсь мірі є визначальною для чернецтва і вірян. Отже, у Вас є не стільки повноважень, скільки обов’язків та відповідальності. Ваша посада більше змушує бути Вас слугою, аніж посадовцем… І з цим Ви справляєтеся.

Щодня, життя для Вас є різноманітним. Щодня, Ваш день розпочинається тихою, невидимою для людського ока молитвою в чернечій обителі, потім послух в єпархії і т.д. Ви, маєчи багато талантів і мудрості, швидко і легко увійшли в церковний ритм і життя нашої рідної єпархії. За період несення Вашого послуху в нашій єпархії, в Вашому лиці ми бачимо щодня людину, яка відверто, щиро, жертовно віддає себе служінню Тому, Хто покликав Вас бути Його вірним служителем.

Добре відомо, яких моральних зусиль, витримки і наполегливості, сердечної щедрості, християнського миролюбства вимагає Ваша відповідальна діяльність на благо Церкви. У цей нелегкий час Ви несете людям слово Боже, продовжуєте робити все можливе для їх духовного збагачення. Ви здійснюєте вагомий внесок у справу відродження духовних і утвердження християнських цінностей, ведете людей до спасіння, проповідуючи їм слово Боже.

Отче, Ви маєте унікальну можливість черпати мудрість і досвід від старших співслужителів по олтарю. Ви з Ними трудитеся щодня пліч-о-пліч у всьому досконало виконуючи своє покликання та послух. Маючи ще малий практичний досвід, Ви стараєтеся вчитися. Це в наш час − надважливо! Ви, за словами одного з філософів «Вчите, навчаючись».

Ви є комунікабельна, медійна, відкрита людина. Часті теле та радіопрограми за Вашої участі теж виконують неабияку місію у ствердженні добра і миру. Ви завжди є там, де є ті, хто потребує допомоги і підтримки. Важливою сторінкою Вашого служіння Церкві є багаточисельні паломницькі поїздки, які організовує очолюваний Вами відділ. Адже, цим Ви сприяєте ствердженню віри і благочестя в народі Божому.

В одному зі своїх інтерв’ю у 2015 році, Ви отче сказали такі слова:

«Мир відновлюється навколо нас тільки тоді, коли ми відшукаємо його в середині себе. Бо все те, що відбувається довкола є прямим віддзеркаленням нас самих… Бажаю всім перебувати в постійній радості. Щоб було менше смутку, важких хвилин у житті, а побільше світлих днів і сердечної теплоти. Хай спілкування з близькими і Церквою приносить Вам тільки задоволення, а новий день тільки хороші новини. Бажаю вам усім добра!».

Отже, і ми Вашими ж словами бажаємо Вам, отець Марк, всього найкращого і доброго в житті.

У день Вашого народження від усієї душі бажаємо, щоб Всемилостивий Господь благословив Вам надалі залишатись тою людиною, яка не шкодуючи своїх сил, допомагає вірним чадам Святої Церкви побачити живий Образ Христа та відшукати єдину вірну дорогу до Небесного Града.

Здоров’я Вам, стального терпіння, великого смирення, душевного миру та безбоязненного служіння Свому Творцю.

Многих Вам літ, всечесний отче!

ФЕОДОР,

архієпископ Мукачівський і Ужгородський з паствою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.