В Хрестовоздвиженському соборі Ужгорода владика звершив читання третьої частини Покаянного канону

У середу першого тижня Великого посту, Високопреосвященніший Феодор архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив Велике повечір’я з читанням третьої частини Покаянного канону в Свято-Хресто-Воздвиженському соборі Ужгорода.

Архіпастирю співслужило духовенство собору та духовенством Ужгорода.

Після Повечір’я, владика звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

«Наскільки винахідливою є людська брехня й ненависть! Голову розіп’ятого Христа, Який не зробив нікому ніякого зла, люди увінчали терновим вінцем з колючками, Його ж створіння Його било й насміхалося зі Свого Спасителя. Він не противився, не перечив і, навіть, застерігав Своїх учнів від помсти та мовив: «Отче, прости їм, бо не відають, що творять» (Лк. 23, 34). У цих знайомих нам словах закладене одне з найголовніших добродіянь –  безмежна Любов!

Переносимося на землю: у людських відносинах достатньо сказати один одному найменше  образливе слово, як одразу маємо ненависть і готові людину за дрібницю  знищити та вбити.  Як між нами, віруючими людьми, може існувати ненависть і все те, що протирічить розіп’ятому Христу, Його Любові за нас грішних?! З Христом треба жити не тільки в храмі, а повсюди! Як зазначає у своїх проповідях Блаженніший Митрополит Онуфрій: «Якщо ми не будемо прощати, ми з’їмо один одного». І плачевна історія людства показала, що це є істиною!  А виникають такі недобрі відносини в суспільстві, тому що людина не визначилася не просто з ціллю життя, а з центром, сенсом і серцевиною, якою є Свята Православна Церква», – підкреслив архіпастир.

Завтра, 2 березня, у четвер першого тижня Великого посту, о 1700 владика Феодор звершить Велике повечір’я з читанням четвертої, останньої частини Великого канону преподобного Андрія Критського в Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі.

Вчора, 28 лютого, у другий день Великого посту, керуючий єпархією очолив Велике повечір’я з читанням другої частини Покаянного канону в Свалявському Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі.

P.S. З усією детальною інформацією щодо архієрейських богослужінь у Великому пості Ви можете ознайомитися на нашому єпархіальному сайті в рубриці «КАЛЕНДАР ВЛАДИКИ».

   Фото: Віталій МУХА

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.