28 липня, в день, коли Свята Православна Церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира, керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський з архіпастирським візитом відвідав храм на честь святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги в місті Ужгороді.

Перед початком богослужіння до храму прибули сотні вірників, які взяли участь у Хресному Ході від кафедрального Свято-Хрестовоздвиженського православного собору міста над Ужем.

Окрім того на святі зібралися церковні процесії з навколишніх сіл Ужгорода.

Свого архіпастиря з радістю та любов’ю зустрічали прихожани разом з настоятелем храму – протоієреєм Василієм Мищаком.

Його Високопреосвященству під час Божественної Літургії співслужили: секретар Єпархіального управління – протоієрей Віктор Місо, благочинний міста Ужгорода, настоятель Свято-Преображенського храму – протоієрей Іоанн Моланич, настоятель Свято-Покровського чоловічого монастиря с. Ракошина – архімандрит Митрофан (Шимон), настоятель Ужгородського Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору – протоієрей Димитрій Сидор і духовенство та чернецтво єпархії.

Загалом архіпастирю співслужило понад 30 священнослужителів.

За богослужінням архієрей підніс особливі молитви за мир та спокій на рідній українській землі.

Сотні людей з великим піднесенням молилися до хрестителя своєї Батьківщини.

Також під час Літургії духовенство з вірниками молились за упокій душі приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира, спочилого два роки тому.

Наприкінці богослужіння владика звершив урочистий молебень до св. рівноапостольного кн. Володимира, після чого окропив присутніх освяченою водою.

Насамкінець архіпастир звернувся до вірян з вітальним словом з нагоди великого церковно-державного торжества.

«Ми сьогодні зібрались у цей святий храм для того, щоби прославити св. рівноапостольного князя Володимира і помолитися один за одного Милосердному Богу. Ми молимо славного Хрестителя Русі, нашої української землі за мир і злагоду в державі та Святій Церкві. Ми маємо мати нелицемірну любов і терпимість один перед одним…

Хочу щиро подякувати настоятелю храму о.Василію, усій релігійній громаді за стійкість і глибоку віру. Як казав Митрополит Антоній Сурозький, Господь створив землю святою і непорочною, але людина осквернила її своїми ділами, гріхами, земля залита кров’ю, вбивствами, негараздами, війною і іншими людськими скорботами. Саме тому, коли ми освячуємо невеличку ділянку землі під храм, ми, таким чином, повертаємо Богу певний клаптик землі як первозданну святиню, сотворену Ним».

Фото: Віталій Муха

Пропонуємо до Вашої уваги аудіо проповідь Архієпископа Феодора в цей святковий день:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.