Єпархія взяла участь в засіданні з нагоди 70-ї річниці створення Закарпатської обласної організації УТОГ

19 травня,  в Ужгороді  відбулося урочисте засідання з нагоди 70-ї річниці створення Закарпатської обласної організації Українського товариства глухих, що співпало в часі з Всесвітнім днем вишиванки.

То ж у святково прибраному  актовому залі – людно. Тут дорослі,  молодь і діти – всі з гарним настроєм, чимало з них – з квітами в руках та у вишиванках.  Перший ряд традиційно відвели для  почесних гостей, а це – представників обласної та міської влад, профспілок, центру зайнятості, депутатів та благодійників.

Урочисте дійство розпочалось із зворушливого виконання гімну товариства, в якому у великій дружбі споріднені однією недолею та високою людяністю і  духовністю.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського участь в заході взяв насельник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, перший заступник голови  Паломницького відділу єпархії, ієродиякон Діонісій (Гангур).

На початку зустрічі керівник організації Наталія Булеца запросила переглянути цікаву, насичену фактами та слайдами  презентацію про створення Закарпатського Облвідділу УТОГ, а було це  у  травні 1946 року, про його розвиток і перспективи. Базою послужило Відомство глухих, яке уже існувало в м. Ужгороді. З того часу один за одним відкривалися навчальні заклади для глухих, майстерні, підприємства з виробничими швейними та столярними  цехами, де діють медкабінети, їдальні, бібліотеки. А вдавалося все тому, що співпраця з роботодавцями через центри зайнятості краю була по родинному теплою і дружньою.  Про все це й розповіли учасники насиченої програми, пересипаної піснями, віршами та танцями, яку старанно підготували кращі з кращих, демонструючи перед присутніми свої багатогранні таланти та величезне бажання творити світле і прекрасне мовою тиші з високим почуттям гідності на рівних з іншими.

Участь в заході також взяв перший заступник голови облради Йосип Борто, який на завершення зустрічі у своєму слові навів приклад із життя Бетховена, який, будучи нечуючим, зумів написати феноменальні твори, рівних яким немає донині. Серед них – «Місячна соната», написана для незрячої жінки.  За доручення голови обласної ради Рівіса Михайла Михайловича, Йосип Борто також виконав почесну місію – вручив відзнаки обласної ради.

З вітальними промовами виступали інші гості свята, вручали нагороди, подарунки та бажали всім сонячного довголіття й миру на рідній землі.

Нагадаємо, що Мукачівська єпархія в Закарпатській обласній організації УТОГ впродовж тривало часу проводить пастирську опіку. Не так давно у Вербну неділю, представники обласних організацій товариств глухих України молились в Ужгородському монастирі, а перед тим 13 грудня 2015 року в день молитовної пам’яті апостола Андрія Первозванного в Ужгородському Свято-Воскресенському чоловічому монастирі була звершена чергова місіонерська літургія для представників товариства глухих.

За матеріалами прес-служби Облради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.