Пісна випічка до трапези: рецепт пісного торту до Вербної неділі

Пісна випічка вже не є дивиною ні для кого. Різноманітні тістечка, солодке печиво, і, навіть, торти, які на перший погляд виглядають скоромними, стали невід’ємними десертами для багатьох під час посту. Звісна річ, піст не є періодом для вибагливого меню і смакування кондитерськими ласощами, однак в церковному календарі є певні дні з послабленнями. Одними з них є Лазарева субота і велике двунадесяте свято Вхід Господній до Єрусалиму, або ж Вербна неділя, коли дозволяється вживати рибну ікру та рибу відповідно. Звичайно, що при трапезі стане доречною і певна пісна випічка. Цікавим рецептом пісного торту з нами поділилася мукачівка Лілія Вальтер, яка почала випікати пісне солодке печиво вже давно, так як також є віруючою людиною.

– Різні смаколики я випікала завжди для своїх рідних та друзів, а професійно почала займатися кондитерською діяльністю, саме для продажу, приблизно 7 років тому. Оскільки Дні народження в багатьох припадають на період постів, то довелося почати випікати пісну продукцію, здебільшого це торти. Пісна випічка стала актуальною після того, як розпався СРСР і людям дозволили вільне віросповідання. На Закарпатті населення завжди було глибоко віруючим, тому й була потреба у пісній продукції.

– Пані Ліліє, де ви вчилися кондитерській майстерності?
– Спочатку я використовувала рецепти, які мені дісталися у спадок від моїх бабусь та мами, а потім вже почала вдосконалювати свою майстерність на різноманітних майстер-класах, тому що мода на випічку з кожним днем змінюється і, я вважаю, треба йти в ногу з часом. Останній майстер-клас, який я пройшла відбувався в Тернополі. А в червні планую поїхати до Івано-Франківська.

– Для вас це робота чи хобі?
– Хобі, яке переросло у роботу. Кондитерської ще поки не маю, але в планах є її відкриття. Тепер працюю у власному кафе, яке знаходиться у Мукачеві. Коли я випікаю і оформляю черговий торт, я ніби відпочиваю від моєї основної рутинної роботи.

– Які замовлення отримуєте, хто звертається здебільшого?
– Більше всього отримую замовлення на торти на День народження, весільні та караваї. Рідше – пляцки, тобто печиво, тістечка, так як закарпатські жінки дуже гарні господині і, як правило, роблять це самі.

– Чи користується попитом пісна випічка?
– Буває по-різному. Не можу сказати, що тільки віруючі люди звертаються до мене. Здебільшого це молоді особи, які шукають щось нове, актуальне та незвичайне. Вони користуються соціальними мережами, де я і створила свою групу по випіканню тортів. Ось її адреса: http://vk.com/studiocake.

– Що використовуєте для інгредієнтів у пісній випічці?
– Використовуюю ті ж інгредієнти, що і зазвичай, але замінюю продукти тваринного походження на рослинні. Наприклад, замість вершкового масла використовую соняшникову олію; у креми додаю різноманітні джеми.

– Яким смачним рецептом, наприклад, пісного торту ви могли б поділитися з нами?
– Радо поділюсь. Торт називається «Вітраж», розмір 18 см*18 см. Як мірило використовую 250 гр. стакан.
Інгридієнти на тісто:
1 стакан чорного чаю
4 стакани борошна
35 мл. соняшникової олії
3 чайні ложки (без гірки) порошку для печива
1 стакан меду
4 столові ложки (без гірки) какао
150 гр. родзинок
півтора стакана подрібленого мигдалю або інакшого горіха
кориця (за смаком)

Крем:
150 гр. малинового пюре або джем
6 стаканів води
12 столових ложок цукру
12 столових ложок манки
30 мл соняшникової олії
Ванілький цукор для аромату

Сироп для коржів:
2 столові ложки цукру
Вода
Сироп малини або заморожена малина

Спосіб приготування:
В миску наливаю стакан чорного чаю. Додаю мед. Змішую. Додаю олію, какао. Це все розмішую. Додаю борошна, потім порошок для печива, знов змішую. Туди додаю родзинки і мигдаль. Всю суміш змішую. Виходить таке собі липке тісто. Додаю корицю. Запікаю при температурі 160 градусів 40 хв.

kSYjOnVU7pg  aio8Z5D7_Rw
Для крему я беру пюре або джем, додаю поступово туди цукор і воду, манку. Це все потрібно варити при маленькому вогні, помішуючи, як при варінні манної каші. Ставлю остуджувати. Для сиропу беру трохи води, заморожену малину або сироп. Додаю цукор. Варю до кипіння. Повертаюся до крему. Ставлю всю свою масу крему у блендер, додаю ванільний цукор. Потихеньку вливаю соняшникову олію. Крем має посвітлішати.

Gwp7Y_fx5Eg

Потім розрізаю коржі, кожен корж пропитую малиновим сиропом і промазую коржі кремом.

vb4Xbm_NKpM XDab9z-0m-w

Зверху можна полити розтопленим пісним шоколадом на паровій бані. У складі шоколаду не можуть бути тваринні продукти.

_Y2rRJ_mUlk

– Уже за тиждень ми зустрічатимемо Світле Христове Воскресіння, чи могли б ви запропонувати якийсь цікавенький рецепт солодкої випічки?
– Так, ось до прикладу рецепт пасхальних пряників, які називаються козюльними. 125 гр цукру висипаю в сковороду, ставлю на газ і палю до сильного карамельного кольору. Далі доливаю 125 гр окропу, розмішую і відразу висипаю ще 150 гр цукру. Після того, як цукор розтопиться додаю 100 гр масла, а також корицю, гвоздику, мускатний горіх, імбир, 130 гр пшеничного борошна і заварюю. Коли маса вистене до літньої температури, то додою борошна (150гр пшеничного + 150 гр житнього), соду, сіль, далі 2 жовтки і 1 ціле яйце. Все замішую, ставлю в холодильник на ніч, а на другий день печу пряники різної форми. Прикрашаю взбитими білками з цукром.

FPdnXDZkKnE p4xX7WVfN8A

– Пані Ліліє, щиро вдячні, бажаємо подальшого вдосконалення у вашій справі. На завершення розмови, що б ви побажали нашим читачам?
– По-перше, хочу побажати любим читачам, щасливої Пасхи, щастя, успіхів, Божої ласки, миру в домі, творчого натхнення і ніколи не боятися еспериментів, кулінарних невдач і пам’ятайте, що життя яскраве!

Ольга ПАЛОШ, спеціально для https://m-church.org.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.