Олена Ганзел: “Православний табір «Камо Грядеши»: під крилами Бога з юних років”

DSC_0021Кожного року, літньої пори, батьки зіштовхуються з непростим вибором: куди віддати дитину на відпочинок, аби вона мала змогу розслабитись як душевно, так і фізично. На перший погляд це здається «питанням десяти хвилин», адже у ХХ столітті – час Інтернету – будь-яка проблема може бути вирішеною за допомогою декількох «кліків» миші комп’ютера. Насправді до цього потрібно віднестись із усією серйозністю. Адже образи, непорозуміння, сварки, із якими дитина може зіштовхнутись у літньому таборі й до вирішення котрих вона, у силу свого віку, не буде готова, можуть призвести до виникнення певних комплексів у підлітковому віці.
Уже 7 рік поспіль Мукачівська Православна єпархія організовує дитячій літній табір, до якого можуть приєднатися усі охочі. 14 липня відбулося відкриття православного табору з символічною назвою «Камо Грядеши», що з латинської мови перекладається: «Куди ти прямуєш?». Ця фраза є пропозицією для Людини задуматися над своїм життям: яким життям вона живе, а чи живе, або ж існує; переоцінити життєві пріоритети, цілі та цінності.

CSC_0045
Цьогоріч дислокація табору – колись знаний санаторій-профілакторій «Скалка», що знаходиться в селі Кам’яниця Ужгородського DSC_0018району. «Камо Грядеши» нараховує 65 дітей віком від 7 до 14 років, шестеро з яких є вихованцями Чинадіївського дитячого будинку. У першу чергу табір відрізняється від звичайних літніх таборів тим, що направлений на духовне виховання дітей та збагачення їхнього внутрішнього світу. Не знайомі раніше, діти мають змогу пізнати один одного краще й знайти друзів близьких по духу.
Дітей ділять на загони й до кожної прикріплюють вихователя, який у свою чергу розробляє особливу програму для своєї групи. Загалом із дітьми працюють: психолог, викладач фізичного виховання та музичний керівник. Часу нудьгувати дітлахи не мають, адже кожного дня бавляться на свіжому повітрі, проводять конкурси на християнську тематику й «досліджують» територію «Скалки». А ввечері всі дружньо розводять багаття, співають пісні й діляться цукерками.
Отець Василь, співорганізатор табору, зазначає: «Ми навчаємо дітей жити з любов’ю у серці до Бога, до Себе й до свого оточення. Удвічі важче проводити подібні табори, адже всі викладачі повинні постійно бути прикутими до дітей і наглядати за ними. Також ми маємо практику залучати до нас вихованців із Чинадіївського інтернату і вона дає свої плоди. Діти мають змогу побачити зовсім інше життя, якого вони були позбавлені, коли батьки залишили їх. Тут вони оповиті любов’ю й добротою, вони говорять і їх чують».CSC_0047
Також до табору майже не щодня запрошують гостей: письменників, художників, військових тощо.
Софія та Михайло – учасники табору діляться своїми враженнями: «Ми вже не вперше разом відпочиваємо, а шостий рік поспіль. Нам неймовірно подобається атмосфера, яка тут панує. Вчора ми займались творчим завданням: кожен повинен був вирізати з паперу свою фігурку й приліпити навколо карти світу, котру ми разом намалювали. Сьогодні у нас заплановане шоу-привітання. Ось зараз ми розмальовуємо плакати й будемо йти готувати пісні й танці. Кожен день тут по-справжньому особливий і неповторний. Сподіваємось приїхати сюди й наступного року».
Табір триватиме до 28 липня. Сподіваємось, що тепла літня погода сприятиме гарному відпочинку дітей.

Олена Ганзел,

студентка відділення журналістики УжНУ

За матеріалами сайту: www.vistiuz.com

Або дивіться матеріали газети “Вісті Ужгородщини” від 26 липня 2014. – № 27 (8028). – С. 8.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.