Керуючий єпархією взяв участь в зустрічі з головою Закарпатської ОДА

У понеділок, 14 липня, керуючий Мукачівською Православної єпархією взяв участь в зустрічі голови Закарпатської ОДА Валерія Лунченко зі священнослужителями різних конфесій у краї.

Під час зустрічі обговорювалися аспекти співпраці органів влади та духовенства, вирішення актуальних питань життєдіяльності громад.
Насамперед очільник краю подякував священнослужителям за підтримку та допомогу під час нелегкого стану, в якому перебуває український народ. Адже позиція влади та духовенства єдина – зберігати мир та спокій, міжконфесійне порозуміння, яке сьогодні, як гарний приклад гармонії, демонструє багатонаціональний Закарпатський край.
«Аби подолати сепаратизм, відновити мир на Сході України, представники різних релігійних конфесій Закарпаття активно підключилися до організаційних заходів з надання тимчасових місць проживання людям, які вимушені були покинути свої домівки на Донеччині та Луганщині. Також відчутна Ваша матеріальна та фінансова допомога українському війську», – зауважив Валерій Лунченко.
Присутній на засіданні перший заступник голови ОДА Андрій Сербайло повідомив присутніх, що нині робочою урядовою групою при Кабміні розробляється модель душпастирської опіки військових. Незабаром Уряд запровадить капеланську службу у силових та пенітенціарних службах. «Цей захід необхідний для підтримки бойового духу воїнів та сприяти їх духовному зміцненню», – зазначив Андій Андрійович.
Він також подякував представникам духовенства за те, що закарпатські священнослужителі одні з перших засудили провокації та штучні намагання розпалення ворожнечі на релігійному грунті, прояви сепаратизму та виступили за цілісність України.
Зі свого боку, представники духовенства підняли питання необхідності введення та викладання спецкурсів релігійного спрямування у навчальних закладах та ліцензування на державному рівні навчальну дисципліну – теологію (богослов’я). Вони підкреслили, що у цей нелегкий час міжконфесійний мир та толерантність тісно пов’язані з співпрацею з органами влади. Саме це допомагає об’єднати нашу державу, сприяє консолідації української нації, забезпечує економічний та духовний розвиток на шляху вільної, демократичної України в європейській спільноті.
Валерій Лунченко схвально відгукнувся на пропозиції священнослужителів. «Наша держава заслуговує, аби українська нація мала гідне життя. У цьому важлива Ваша допомога, бо саме Ви є ретрансляторами між громадою і Богом», – зуважив керівник краю. Він також повідомив, що у Верховній Раді розробляється законопроект «Про концепцію церковних відносин в Україні», який дозволить подолати наслідки атеїстичного минулого, реалізувати конституційні свободи та налагодити конкретні механізми співпраці церков з владою.

Управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.