12 липня – свято первоверховних апостолів Петра і Павла

В усіх храмах 12 липня звершуються урочисті богослужіння, а також цього дня завершується Петро-Павлівський піст, який цьогоріч тривав майже місяць – з 16 червня. За період посту вірники мали можливість підготуватися до дня пам’яті святих апостолів.  

Відзначаючи цей день, Церква оспівує образ грішників, що виправляються: в апостолі Петрі – того, хто відрікся від Господа, та розкаявся, в апостолі Павлі – того, хто противився проповіді Господній, але згодом сам увіровав.

«Хочеться звернути увагу на те, що Церква в лиці святих первоверховних апостолів Петра і Павла, хоче показати народу двох протилежностей: з одного боку простого, бідненького рибака, гарячого і ревностного у вірі Петра та з другого знатного, вченого, фарисея, ритора язиків Павла, які будучи такими різними однаково угодили Господеві і більше всіх потрудились на ниві Христовій, за що й удостоюються йменуватись первоверховними. Але ж Ви запитаєте, чому двоє первоверховні, а не один? Відповідь банальна і проста для уникнення соблазнів верховенства в Церкві: «Першим і єдиним в нашій Церкві завжди  був, є і буде Господь наш Іісус Христос», – пояснює диякон Олександр Онисько, священнослужитель православного храму на честь святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського в м. Ужгороді.

Обидва апостоли постраждали за віру Христову в один день, 67 року від Різдва Христового, в Римі в часи імператора Нерона. Павло, як римський громадянин, був «усічений мечем» (тобто обезголовлений), Петро – розіп’ятий. Оскільки він вважав, що негідний бути розіп’ятим на хресті як Спаситель, його, за власним проханням, розіп’яли головою донизу.

«Життя цих стовпів нашої віри показує усім нам яскравий приклад того, що в якому б соціальному статусі людина не перебувала, вона може і повинна випромінювати те євангельське світло, яке в нас закладено самим Господом і до чого ми призвані в нашому земному житті», – каже о. Олександр.

 Ольга Палош, спеціально для zaholovok.com.ua   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.