Преподобний Іустин (Попович) Челійський – новоканонізований Карпаторуський святий

ikona Архімандрит Іустин (Попович) Челійський – священнослужитель Сербської православної церкви, доктор богослов’я, архімандрит.
Канонізований в 2010 році в лику преподобних, пам’ять відбувається 7 квітня 12 вересня (дати дані новому календарю).
Оскільки святий мав вплив на сучасне Закарпаття через своє служіння тут, то він може бути віднесений офіційно в найближчому часі до Собору Карпаторуських святих.
Автор численних духовних творів, у тому числі тритомної «Догматики Православної Церкви» і дванадцяти томів «Житій святих».
Народився 6 квітня 1894 року у Вранє на півдні Сербії в сім’ї священика. На честь народження в день Благовіщення Пресвятої Богородиці при хрещенні був наречений ім’ям Благоє . У 1905-1914 роки навчався в семінарії святого Сави Сербського в Белграді.
1 січня 1916 прийняв чернечий постриг з ім’ям Іустин в честь мученика Іустина Філософа. Після прийняття чернецтва був направлений в Санкт-Петербург для навчання в Духовній академії. У червні 1916 прподобний виїхав до Англії, де вступив до Оксфордського університету (навчався в ньому до 1919 року). З Англії святий Іустин виїхав в Афіни де на Богословському факультеті Афінського університету працював над докторською дисертацією «Проблема особистості і знання по святому Макарію Єгипетському» (захистив її в 1926 році). З 1921 року викладав у семінарії в Сремських Карловцях Святе Письмо Нового Завіту, догматичне богослов’я і патрологію .
У 1922 році був висвячений у сан ієромонаха. У 1930 році був призначений помічником єпископа Бітольського Іосифа, почав місіонерську діяльність в закарпатських містах (Ужгороді, Хусті, Мукачеві). Був кандидатом у єпископи відродженої Мукачівської єпархії, але відмовився.
З 1932 року професор Бітольської духовної семінарії, викладав догматичне богослов’я. У 1934 році став доцентом догматичного богослов’я Бєлградського університету. Також однин із засновників, створеного в 1938 році Сербського філософського товариства .
У травні 1948 року став духівником жіночого монастиря Челіє поблизу Валєво, де прожив до кінця своїх днів. Помер Преподобний в 1979 році у свято Благовіщення, як і народився, та був похований у монастирі Челіє .
Канонізований 29 квітня 2010 рішенням Архієрейського Собору Сербської православної церквою в лику преподобних.
Збірка творів преподобного Іустина (Поповича) знаходиться на святоотцівській бібліотеці порталу «Азбука віри» (http://azbyka.ru/otechnik/Iustin_Popovich/).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.