Умерти ненародженим, або Хто, крім Господа, має право давати шанс жити?

markСьогодні в Україні святкують День матері. День, коли кожна дитина поспішає привітати свою маму. Хтось ранком приготує їй смачний сніданок і каву, хтось подарує букет квітів, комусь залишається принести їх лише на кладовище…

Привітають усі, крім ненароджених. Точніше, які мали народитися, але не судилося. Не судилося, бо так захотіла мама, так захотіли батьки. Відчайдушний крок – аборт. Ідуть на нього через різні причини, у кожного своє виправдання. Та чи можна його знайти – ось у чому річ.

Не секрет, що в Україні кількість абортів набагато більша, ніж в інших країнах Європи. Переривання небажаної вагітності – серед основних соціальних проблем.

«Аборти роблять жінки різного віку, але найбільш небезпечною ця процедура є для молодих жінок, які ще не народжували», – розповідає Іван Іванович Хаща, акушер-гінеколог, доктор медичних наук, професор кафедри акушерства та гінекології медичного факультету УжНУ.

Які ускладнення найчастіше виникають у жінок, що зробили аборт?
– Можливі близькі та віддалені ускладнення. До перших відносять кровотечі, гострі запалення, травми статевих органів, до інших – хронічні запалення, вторинне безпліддя. У кожному разі спостерігаються гормональні розлади статевої сфери, які негативно впливають на матку, яєчники, молочні залози і здатні викликати в них утворення пухлин, які можуть переродитися в злоякісні процеси. Багато жінок переживає тривалі й важкі негативні наслідки на психологічному рівні, що проявляється докорами сумління, моральними розладами, депресіями та іншими порушеннями.

Чи має значення, на якому етапі відбувається переривання вагітності?
– Ризик ускладнень залежить від терміну вагітності. Найменш небезпечним є аборт при терміні вагітності до 12 тижнів і може бути виконаний в цей період, згідно із законодавством, за бажанням жінки. З цього терміну і до 22 тижнів ризик ускладнень значно зростає, тому вагітність може бути перервана тільки за наявності медичних показів з боку матері або плоду за дозволом спеціальної абортної комісії.

Як впливає аборт на здоров’я матері та її майбутніх дітей?
– Однозначно можна сказати, що аборт в будь-якому разі негативно впливає на здоров’я жінки. У більшості жінок ці негативні зміни, насамперед гормональні порушення, протікають непомітно, наслідки з’являються через тривалий час. Розвиток деяких ускладнень може бути причиною вторинного безпліддя, негативно позначатися на здоров’ї майбутніх дітей, особливо у випадках передчасних родів і народження незрілих новонароджених дітей внаслідок післяабортних ускладнень.

Який відсоток того, що жінка після аборту ще матиме дітей?
– Безперечно, що аборт як засіб регулювання народжуваності повинен відійти в минуле. Нині є багато різних можливостей для запобігання небажаній вагітності. Якщо ж така ситуація виникла, то допомога висококваліфікованого лікаря і дотримання відповідних правил дозволяє знизити частоту вторинного безпліддя у жінок до мінімуму.

Що, на вашу думку, може зменшити кількість абортів в Україні?
– Протягом останніх двадцяти років абортів в Україні значно поменшало. Такого показника досягнуто за рахунок змін у ставленні жінок до цього явища, широкій просвітницькій діяльності багатьох зацікавлених осіб, розробки і доступності ефективних сучасних засобів контрацепції з можливістю індивідуального підбору. Продовження такого роду діяльності дозволить зменшити кількість абортів в Україні.

Про моторошний гріх аборту продовжуємо розмову з отцем Марком, настоятелем Свято-Воскресенського чоловічого монастиря в Ужгороді:

Наскільки великий це гріх?
– Коли мама сама дає дозвіл убити свою дитину, то це дуже страшний гріх. Адже Господь дає життя кожному, тому ніхто не має права, окрім Нього самого, розпоряджатися життям людини, навіть якщо та живе в утробі лише один день.

Кого треба звинувачувати в дітовбивстві: жінку чи чоловіка?
– Цю провину не можна розділяти, адже відповідальність покладена на обох. Є велика кількість випадків, коли сімейні пари через боязнь житейських проблем чи якихось суспільних потрясінь зважуються на цей крок. Звичайно, останнє слово завжди за жінкою, яка повинна пам’ятати: дав Бог дитя – дасть і на дитя.

Буває, що матір не вбиває свою дитину в утробі, а після народження залишає її в дитбудинку. Що страшніше?
– Страшно все, тому що мати завжди повинна бути біля своєї дитини, давати їй своє тепло. Можливо, сумління в жінки з часом прокинеться – тоді вона обов’язково має забрати свою дитинку й виховувати її як належить. Материнство – це велика відповідальність, тут не можна керуватися якимись житейськими критеріями. Церква засуджує тих, хто виправдовує аборти, адже це рішення, на які ми не маємо права. Хочу наголосити на тому, що батьки, які, незважаючи на вмовляння близьких на спокусу зробити аборт чи залишити дитину в інтернаті, беруть на себе відповідальність батьківства, по милості Господній від цієї дитини будуть мати велику втіху і радість.

Чи можливо спокутувати гріх дітовбивства?
– Господь каже: «Немає жодного гріха, який би Я не пробачив». Треба щиро каятися протягом всього свого життя, творити багато добрих справ і таємно давати милостиню. Багато жінок приходили до мене й каялися, запевняли, що, якби повернути час назад, ніколи би не вчинили цього гріха. Тож, щоб не ступити на цей страшний шлях, знайте: якщо Господь благословляє народитися на світ новій людині, нічого боятися не треба. Все в нашому світі відбувається за промислом Божим.

Антоніна Корнута,
студентка І курсу відділення журналістики УжНУ
За матеріалами: http://mediacenter.uz.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.