«З Господом завжди легше жити та долати усі проблеми і негаразди, які часто бувають у нашому житті» – архімандрит Філарет (Скупейко)

11«Чернеча обитель на честь апостола Любові»

На Іршавщині є дивне місце, яке чимось схоже на ужгородський так званий БАМ, з якого відкривається неймовірний краєвид, однак не на міські багатоповерхівки, а на сільські будинки та ангари (теплиці). Окрім того, ще однією схожістю із згадуваним районом Ужгорода є наявність чоловічого монастиря, який височіє на горі села Сільце.

Жителі села у переважній більшості вірники греко-католицької конфесії, православних тут кілька сімей. Проте до Свято-Іоанно-Богословського чоловічого монастиря приходять багато паломників, людей із сусідніх сіл та м. Іршави як у будні, так і у святкові дні, шукаючи утіхи та Божої підтримки. Намісник монастиря архімандрит Філарет (Скупейко) каже, що обитель є молодою та тільки починає свою духовну діяльність. «З 2001 року храм будувався як приходський, оскільки православних людей у селі мало – тільки десять будинків. Чотири роки тому вирішили з цього приходського храму зробити обитель. Першим ігуменом, який починав будувати цей храм був отець Силуан, який також збудував будинок в якому ми живемо. Потім був отець Варнава, і ось рік тому указом Мукачівської єпархії я був назначений намісником святої обителі. З того часу, як ми прийшли в обитель, основною метою було відновити богослужіння. Адже серце монастиря – це Божественна Літургія, молитва».

Щоранку у будні о 6 годині за к.ч. розпочинається молебень, ранкові молитви, полуношниця, часи і Божественна Літургія. Увечері о 5-тій год. за к.ч. відбувається вечірня та утреня. А ось у святкові дні о 9-тій год. розпочинаються ранкові молитви, часи і Божественна Літургія.

На сьогодні в монастирі п’ять насельників, які після богослужіння несуть різний послух: хто на просфорні, хто на трапезній та ін. Також ченці пишуть ікони, наразі – преп. Алексія Карпаторуського та преп. Іова Угольського. Окрасою храму є ікона Божої Матері «Призри на смиреніє» та ікона апостола Іоанна Богослова, які написані іконописцем обителі – отцем Прохором.

«Кожної середи і суботи ми з братією монастиря їдемо у районні лікарні і там відслужуємо молебні. У неділю, о третій годині, у нас проводиться Недільна школа для дітей», – розповідає о. Філарет.

Заняття недільної школи відбуваються з жовтня минулого року. За словами архімандрита, в залежності від віку дітей застосовуються різні програми та різний підхід.

Щонеділі та на свята богослужіння монастиря прикрашає спів молодіжного хору, який складається з учасників Іршавського молодіжного братства (керівник – протоієрей Антоній Добош). «Я дуже вдячний хору, оскільки вони щоразу прикрашають своїм ангельським співом нашу обитель, наше богослужіння», – каже намісник.

В обителі чимало ікон, святинь, зокрема серед них – Частинка Животворящого Хреста Господнього та ковчег із мощами Всіх святих, у якому зібрано більше 20-ти святих.

Багато людей прямує до обителі, аби трішки відірватись від щоденної суєти та поринути у духовну стихію. Не виключенням є і період посту, в якому ми зараз перебуваємо, адже в монастирі можна взяти участь у особливих довгих великопісних богослужіннях, які можуть стимулювати людей до кращого пізнання себе.

«Піст – це період, коли ми повинні віддалятись від гріха і з’єднуватись з Богом. Піст є не стільки матеріально-фізичним аспектом, як духовним. Піст фізичний (утримування від певної їжі) повинний з’єднуватись з духовним постом. А це означає, що потрібно очищатись, молитись, сповідатись та причащатись», – радить монах.
Свята обитель названа на честь апостола Іоанна Богослова, якого вважають апостолом любові, по-особливому справляє враження на кожного, хто побував у монастирі.
Ми попросили отця Філарета звернутись до вірників єпархії з побажаннями: «Перш за все, хотілось би побажати кріпості сил, сильної віри і ніколи у житті не відступати від тої стежини віри, любові й добра, на яку вони колись стали, завжди прямували за тим Світлом Христовим, яке є Сам Господь – Істина. Ніколи не впадали у відчай, а завжди йшли за Господом, з Яким завжди легше жити та долати усі ті проблеми і негаразди, які часто бувають у нашому житті».

Ольга Палош, спеціально для m-church.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.